Pet savjeta kako da spriječite suze dok režete luk

by | 18 veljače, 2013

Kod rezanja luka oslobađaju se enzimi koji proizvode plin sin-propantial-S-oksid. Kada on dođe do očiju, stvara se blaga sumporna kiselina, što uzrokuje peckanje. Kako živčani završeci takvu reakciju prepoznaju kao opasnost, mozgu se šalje aktivacijski signal zbog kojeg poteku suze “zaštitnice”. Donosimo vam 5 trikova za sprječavanje plakanja koji su vrijedni isprobavanja.

1. Što je nož oštriji i tanji, manje ćete plakati. Izraženijom oštricom manje se oštećuju čestice luka, zbog čega je i utjecaj enzima, koji stvara sumporne elemente koji nadražuju oči, slabiji.

2. Stanice luka prilikom rezanja reagiraju sporije kada je luk hladan. Stavite ga 30 minuta prije rezanja u hladjak ili na 15 minuta u zamrzivač.

3. U usta stavite šećer ili žvakaću gumu, jer dok žvačemo, više dišemo kroz usta, gutajući sumporne kapljice prije negoli dođu do očiju.

4. Nakon svakog poteza, nož stavite pod hladnu vodu. Voda će pomoći u apsorpciji čestica sumpora.

5. Držite šibicu usnama tako da glava izrađena od crvenog fosfora bude vani ne bi li upijala sporni plin.

Izvor: zadovoljna.hr

Tagovi: