
Dva korisna recepta gotova za pola sata s mnoštvo okusa i proteina
Prije svega, treba zaboraviti na rigorozne dijete, raznorazne napitke ili čarobne tablete. Ništa od toga neće stvarno sto posto pomoći želimo li li...
Krumpiri koje nećete prestati pripremati ovog ljeta
Neovisno o godišnjem dobu, krumpiri su jelo koje su nam konstantno na meniju, ponajprije zbog jednostavnog načina pripreme, a onda i pregršt načina na koji ih možemo pripremiti.
Osim što je ukusan, krumpir je namirnica koja je izrazito bogata vitaminima B6, C i D, željezom, magnezijem, kalijem i karotenoidima te je prirodni zaslađivač koji se polagano otpušta u krvotok čime se osigurava uravnotežen i redovit izvor energije. Također, apsolutno je dovoljan i kao glavno jelo, uz salatu ili svježe povrće koje će tada biti u ulozi priloga. U nedostatku inspiracije, obratili smo se domaćoj gastroblogerici Marie Wasler, koja je uvijek puna genijalnih ideja kako pripremiti tradicionalne namirnice na potpuno drukčiji način.
Sastojci
Pečeni krumpiri:
mladi krumpir
svježe začinsko bilje (kadulja, timijan, ružmarin…)
3 češnja češnjaka
maslinovo ulje, kurkuma, sušena crvena paprika, sol
Salsa:
cherry rajčice
1/2 glavice ljubičastog luka
sok od 1/2 limuna
svježi chili
1/2 avokada
1 Medjool datulja
maslinovo ulje
sol
Ostalo:
šaka kelja (ili drugog zelenog lisnatog povrća)
Upute:
1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
2. Pripremite krumpir: Očistite i narežite ga na polovice.
3. Stavite polovice krumpira i češnje češnjaka u vatrostalnu posudu, pomiješajte s maslinovim uljem, svježim začinskim biljem i začinima.
4. Pecite 30-40 minuta ili sve dok krumpiri ne postanu zlatni i hrskavi.
5. U međuvremenu pripremite salsu: cherry rajčice, datulju, luk i chili narežite na sitne komade i prebacite u zdjelicu. Narežite avokado na kockice i također dodajte u zdjelicu. Zatim dodajte maslinovo ulje, limunov sok i sol te promiješajte.
6. Narežite kelj na manje komade i blanširajte ga u vrućoj vodi 2-3 minute.
7. Kad je krumpir gotov, prebacite ga na tanjur, dodajte salsu od rajčice i blanširani kelj te ako želite, dodajte malo pečenih sjemenki.
Foto: Marie Wasler