Piroške

by | 30 ožujka, 2015

piroske-620x705

 

Sastojci:

– 500 g glatkogbrašna
– 25 g svježeg kvasca
– 2 dl mlakog mlijeka
– 1 žličica šećera
– 2 srednja krumpira
– 50 g maslaca
– sol
– 2 žumanjka
– ulje

Za nadjev:
– 150 g prešane šunke
– 200 g masnog sira

Priprema:

1. Krumpir oguliti i narezati na tanke listove pa skuhati u slanoj vodi. Potom ga ocijediti i ispasirati.
2. U dubljoj posudi pomiješati mlako mlijeko, žličicu šećera i brašna i izmrvljeni kvasac, pa dobro promiješati. Prekriti suhom krpom i ostaviti na toplom da se digne.
3. U zdjelu sipati polovinu brašna pa dodati žumanjke, pasirati krumpir, omekšali maslac, dignuti kvasac i malo soli po želji, te dobro promiješati. Postupno dodavati preostalo brašno i ručno mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Zamiješeno tijesto ostaviti na toplom da se digne.

Nadjev:
1. Prešanu šunku sitno nasjeckati i pomiješati sa sirom.

Finalni postupak:

1. Dignuto tijesto prebaciti na radnu površinu i izvaljati u pravokutnik debljine 5 mm.
2. Okruglim zupčastim nožem tijesto narezati na manje pravokutonike. Na svaki naneti malo nadjeva pa urolati, a krajeve slijepiti.
3. Oblikovane piroške pržiti na vrelom ulju dok ne porumene.

 

Tagovi: