Pita od poriluka i sira

by | 17 prosinca, 2013

Sastojci:

  • 400 g tankih kora za pitu
  • 2 veća poriluka
  • 600 g zrnatog sira
  • 1 dl vrhnja
  • ulje
  • mješavina začina

Za preljev:

  • 4 jaja
  • 3,5 dl mlijeka
  • 0,5 dl ulja
  • 1 vrećica praška za pecivo

Priprema:

1. Poriluk očistiti i narezati na kockice. Zatim ga kratko popeći na malo ulja da bi omekšao.
2. Umutiti zrnati sir i vrhnje pa dodati ohlađeni poriluk i začine po želji.
3. Jednu koru izdvojiti i ostaviti sa strane. Zatim uzeti dvije kore za pitu, poprskati ih s malo ulja i složiti jednu na drugu. Premazati s malo nadjeva od sira i poriluka pa zarolati. Na isti način od preostalog materijala nadijevati i ostale kore.
4. Okruglu tepsiju premazati uljem, a potom je obložiti ostavljenom korom za pitu.
5. Preko donje kore slagati ukrug nadjevene kore jednu do druge dok se ne popuni tepsija.
6. Posebno pripremiti preljev: umutiti jaja, mlijeko, ulje i prašak za pecivo. Dobivenu smjesu preliti preko pite i ostaviti je da upije. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ˚C dok ne porumeni.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept