Pita sa špinatom

by | 21 srpnja, 2013

Sastojci:
Za tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g margarina
  • 1 žumanjak
  • 1 prašak za pecivo
  • 0,5 ml jogurta
  • sol

Za punjenje:

  • 400 g miješanog mljevenog mesa
  • 2 jaja
  • 1 bjelanjak
  • 1 glavica luka
  • 20 g parmezana
  • 1 žlica krušnih mrvica
  • 1,5 dl vrhnja
  • 500 g špinata
  • 3 žlice ulja
  • mješavina začina

Priprema:
Tijesto:

1. U odgovarajućoj posudi pomiješati omekšao margarin, brašno, žumanjak, prašak za pecivo, jogurt i malo soli.
2. Od pripremljenih sastojaka umijesiti glatko tijesto i staviti ga u hladnjak da odstoji 60 minuta.

Punjenje:

1. Na malo ulja popržiti sitno sjeckani luk dok ne porumeni, a zatim dodati mljeveno meso i pirjati ga uz povremeno dolijevanje vode po potrebi.
2. Pirjano meso ostaviti da se ohladi, dodati jedno jaje, bjelanjak, mrvice, parmezan i vrhnje, pa promiješati i začiniti po želji.
3. Špinat skuhati u slanoj vodi, procijediti i sitno nasjeckati, a zatim pomiješati s pripremljenim mesnim nadjevom.

Završni postupak:

1. Ohlađeno tijesto razvući na debljinu od 0,5 mm, a zatim ga podijeliti na dva dijela.
2. Polovinom tijesta obložiti dno i bočne stranice okrugle tepsije za pitu. Zatim tijesto izbosti vilicom i staviti u zagrijanu pećnicu peći 10 minuta na 220 ºC.
3. Polupečeno tijesto izvaditi iz pećnice, a potom dodati pripremljeni nadjev.
4. Drugu polovinu tijesta narezati na šire trake, poslagati ih ukriž po nadjevu kako bi se dobio izgled mreže.
5. Pripremljenu pitu premazati umućenim jajetom i vratiti u pećnicu da se dopeče.

Izvor: Dobra hrana