Pita sa suhom vratinom

by | 25 svibnja, 2013

Sastojci:
Za tijesto:

  • 450 g brašna
  • 2 srednja krumpira
  • 20 g svježeg kvasca
  • 2 dl mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • 2 žlice ulja, sol

Za preljev:

  • 2 dl vrhnja
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 200 g suhe vratine
  • 200 g sira
  • mješavina začina

Priprema:

Tijesto:

1. Krumpir skuhati u slanoj vodi. Potom ga ocijediti i ispasirati.
2. U manjoj posudi pomiješati mlako mlijeko, šećer, žličicu brašna i svjež kvasac pa ostaviti na toplom da nadođe.
3. U posudi za miješanje pomiješati polovinu brašna, nadošao kvasac, pasirani krumpir i malo soli po želji.
4. Postepeno dodavati preostalo brašno i mijesiti dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude. Zamiješeno tijesto premazati uljem i ostaviti na toplom da nadođe.

Preljev:

1. Crveni luk narezati na režnjeve, suhu vratinu na štapiće, a češnjak što sitnije. Sir naribati na krupno.
2. Vrhnje pomiješati s češnjak i začinima te promiješati.

Završni postupak:

1. Nadošlo tijesto premijesiti i prebaciti u nauljenu tepsiju. Potom ga rukama istanjiti da se prekrije površina pleha. Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 ºC da se peče 10 min.
2. Tepsiju izvaditi iz pećnice i preko tijesta premazati nadjevom od vrhnja i češnjakom. Odozgo posipati crvenim lukom, suhom vratinom i sirom pa vratiti u pećnicu da se peče dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana