Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Uživati u ukusnoj pizzi ne mora značiti odstupanje od niskougljikohidratnog načina prehrane jer postoje vrhunski zdravi recepti bez ugljikohidrata za tijesto koje možete spremiti – jako brzo!
Ukusna rješenja koriste zamjene za klasično brašno te podrazumijevaju sastojke poput cvjetače, sira, jaja i drugih niskougljikohidratnih alternativa. Ako ste razmišljali o tome da smanjite potrošnju bijelog (ili kojeg drugog) brašna, definitivno je sada vrijeme da isprobate druge opcije. A njih uistinu ima napretek, i vjerujte nam – poželjet ćete ih slagati i češće!
Ono što je još jedna velika prednost, ovakve vrste pizze možete pripremati za doručak, ručak ili večeru. Dakako, sve ovisi o nadjevima koje stavljate i što preferirate. Također, ako pratite društvene mreže, a posebice TikTok, pregledajte još zdravih varijanti za tijesto za pizze, ali i za tortilje te palačinke, koje također mogu posložiti kao podloga za druge namirnice.
Što ćete stavljati gore na pizzu ovisi o vama – od povrća, mliječnih proizvoda, salata… Izbor je neograničen, a vi ćete istovremeno dobiti jedan kompletan i cjelovit obrok! Zar to nije odlično?
Sastojci:
4 jaja
1/2 šalice svježeg sira (cream cheese)
1 1/2 žlica psyllium ljusaka
1/2 žličice praška za pecivo
Prstohvat soli
Upute:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. U posudi pomiješajte jaja, svježi sir, psyllium ljuske, prašak za pecivo i sol. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Prenesite smjesu na pleh obložen papirom za pečenje i oblikujte tijesto u željeni oblik i debljinu.
Pecite tijesto u prethodno zagrijanoj pećnici 12-15 minuta ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe. Izvadite tijesto iz pećnice i dodajte svoje omiljene keto-friendly nadjeve.
Vratite pizzu u pećnicu i pecite dok se sir potpuno ne rastopi i tijesto ispeče do kraja.
Sastojci:
2 šalice svježe cvjetače, samljevene ili fino nasjeckane
1 jaje
1 šalica naribanog mozzarela sira
1/2 žličice sušenog origana
1/2 žličice češnjaka u prahu
Prstohvat soli i papra
Upute:
Zagrijte pećnicu na 220 °C. Cvjetaču kuhajte ili blanširajte, a zatim dobro ocijedite da biste uklonili višak tekućine. Trebali biste dobiti suhu i “pjeskovitu” teksturu cvjetače.
U velikoj zdjeli pomiješajte ocijeđenu cvjetaču, jaje, mozzarella sir, origano, češnjak u prahu, sol i papar. Dobro promiješajte tako da se svi sastojci spoje. Na pobrašnjenoj površini ili između dva lista papira za pečenje oblikujte tijesto u željeni oblik i debljinu. Prenesite tijesto na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite tijesto u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta ili dok rubovi ne postanu zlatnosmeđi. Vratite pizzu u pećnicu i pecite dok se sir potpuno ne rastopi i tijesto poprimi zlatnosmeđu boju.
Sastojci:
1 i 1/2 šalica mljevenih badema
1/2 šalice mljevenih sjemenki lana
2 jaja
1/4 šalice maslaca (otopljenog)
1 žličica praška za pecivo
Prstohvat soli
Upute:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. U zdjeli pomiješajte mljevene bademe, mljevene sjemenke lana, prašak za pecivo i sol. Dodajte u tijesto jaja i otopljeni maslac. Dobro promiješajte dok ne dobijete konzistenciju tijesta.
Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i razvaljajte ga u željeni oblik i debljinu. Stavite tijesto na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite tijesto u prethodno zagrijanoj pećnici 10-12 minuta ili dok rubovi ne postanu zlatnosmeđi. Pecite dok sir ne bude rastopljen.
Sastojci:
1 šalica zobenih pahuljica (mljevenih u brašno)
1/2 šalice brašna od badema
2 jaja
2 žlice maslaca (otopljenog)
1 žličica praška za pecivo
Prstohvat soli
Upute:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. U blenderu ili procesoru hrane mljevenjem zobenih pahuljica dok ne dobijete brašnastu konzistenciju.
Pomiješajte mljevene zobene pahuljice, brašno od badema, jaja, otopljeni maslac, prašak za pecivo i sol u zdjeli. Miješajte dok ne dobijete konzistenciju tijesta. Razvaljajte tijesto u željeni oblik i debljinu te ga stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite tijesto u prethodno zagrijanoj pećnici 10-12 minuta ili dok rubovi ne postanu zlatno smeđi. Izvadite tijesto iz pećnice i dodajte svoje omiljene nadjeve. Vratite pizzu u pećnicu i pecite dok sir ne bude rastopljen.
Sastojci:
2 šalice naribanih svježih tikvica
1 jaje
1/2 šalice naribanog parmezana
1/2 šalice brašna po želji (kokosovo, bademovo…)
1 čajna žličica origana (sušenog)
1 čajna žličica češnjaka u prahu
Prstohvat soli i papra
Upute:
Zagrijte pećnicu na 220 °C. Naribajte svježe tikvice i stavite ih u gazu ili finu cjediljku. Pritisnite kako biste uklonili višak tekućine.
U zdjeli pomiješajte naribane tikvice, jaje, naribani parmezan, brašno, origano, češnjak u prahu, sol i papar. Miješajte dok ne dobijete konzistenciju tijesta. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu ili između dva lista papira za pečenje i razvaljajte ga u željeni oblik i debljinu.
Stavite tijesto na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite tijesto u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta dok ne poprimi boju.
Izvadite tijesto iz pećnice i dodajte nadjeve po želji.
Foto: Yummy pic, Darya Arnautova, DronG via Getty Images