Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Da kolač od kikirikija može biti slan i fenomenalno ukusan, dosad smo usvojili, kao i to da tart od limuna može biti veganski te da se slasni brownie može napraviti od batata. Sada ćemo pak usvojiti novu lekciju – onu o čokoladnom kolaču od cikle i borovnica.
Matei s bloga Plant-based Full of Taste odlučio je otići korak dalje kad je riječ o desertima te je s nama podijelio svoj recept za neobični čokoladni kolač koji stavlja ciklu u potpuno novo ruho, u jedan pravi ljetni kolač. Jednostavne pripreme, prekrasnog izgleda i zanimljivog okusa, baš kao i cikla.
Sastojci:
250 g cikle (2 manje)
100 g borovnica
150 g glatkog brašna
prašak za pecivo
200 ml ulja
150 g šećera u prahu
50 g kakao praha
3 žlice chia sjemenki
2 žlice vode
200 g čokolade za kuhanje
50 g bijele čokolade
200 ml biljnog vrhnja za šlag
Priprema:
1. Cikle ogulite i naribajte ih sirove u posudu. Tri žlice chia sjemenki pomiješajte s dvije žlice vode i ostavite sa strane dok ne nabubre.
2. U velikoj posudi pomiješajte naribanu ciklu, brašno, ulje, prašak za pecivo, šećer u prahu, kakao prah i mješavinu chia sjemenki i vode. Tu smjesu prebacite u protvan (24 x 24 cm) i na vrh poslažite borovnice. Stavite peći 35-40 minuta na 180 °C. Provjerite nožem je li kolač pečen. Izvadite iz pećnice i ostavite 10-ak minuta da se ohladi.
3. U jednu posudu stavite kockice čokolade za kuhanje i 150 ml vrhnja za šlag te ju rastopite na pari. Isto tako, u drugu posudu stavite bijelu čokoladu natrganu na kockice i 50 ml vrhnja za šlag te isto napravite kao i s čokoladom za kuhanje.
4. Ohlađeni biskvit prelijte rastopljenom čokoladom za kuhanje. Vrh ukrasite rastopljenom bijelom čokoladom.
Foto: Plant-based Full of Taste