Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
“Ovaj recept je ono jelo koje zasiti, ono koje je puno okusa, ono kojem se veselimo kad ga idemo jesti. Tofu u ovom jelu daje sve od sebe, najviše pokazuje da može biti što god želimo, pa čak i glavna namirnica u gulašu. Znamo da jelo koje se dugo kuha na laganoj vatri ne može biti lošeg okusa. Takav je i ovaj gulaš”, poručio nam je naš najdraži plant-based bloger Matei osiguravši nam još jednu moćnu porciju gastro inspiracije.
Gulaš od dimljenog tofua i krumpira
Sastojci (za 4 osobe):
400 g dimljenog tofua
3 veća krumpira
2 glavice luka
250 g šampinjona
2 mrkve
400 ml pasirane rajčice
50 ml crnog vina
začini: sol, papar, crvena paprika, šećer, chilli, curry, umak od soje
Recept:
1. Tofu zamotajte u papirnati ručnik i pritisnite ga nečim teškim kako bi ocijedili vodu. Nakon 15-ak minuta, narežite ga na kockice. Krumpir ogulite i narežite na kockice. Mrkvu, luk i šampinjone nasjeckajte na sitne komadiće.
2. Na zagrijano ulje stavite pržiti kockice tofua. Začinite curryjem, chillijem i crvenom paprikom te uz povremeno miješanje pržite na tavi nekoliko minuta, dok ne dobije koricu sa svih strana. Odložite ga sa strane.
3. Na istu tavu stavite zajedno pirjati luk i mrkvu. Posolite i pirjajte par minuta, dok malo ne omekšaju. Dodajte šampinjone, još malo posolite, kako bi pustili vodu i nastavite pirjati. Nakon 10-ak minuta, dodajte i kockice krumpira, pržene kockice tofua te začinite s crvenom paprikom i soja sosom. Podlijte vinom i nastavite kuhati.
4. Kad vino ispari, dodajte pasiranu rajčicu i isto toliko vode (0,4 l) i začinite šećerom, chillijem i crvenom paprikom. Smanjite vatru i uz povremeno miješanje kuhajte 35-40 minuta. Jelo je gotovo kad je krumpir kuhan.
Poželite li se nakon ovog finog ručka zasladiti, Matei nam je dao i svoj recept za veganski tart od limuna, a tu je i odličan brownie od batata.