Plant-based Full of Taste: Kroketi od krumpira i graška

by | 13 lipnja, 2020

Vjerujemo da ste se dosad već zaljubili u recepte koje s nama dijeli Matei s bloga Plant-based Full of Taste jer ne samo da uz njih učimo koristiti namirnice na potpuno nove načine nego i širimo svoje znanje kad je riječ o pripremi plant-based jela.

U revijalnom tonu nastavljamo i ovog tjedna, kad Matei s nama i vama dijeli recept za krokete od krumpira i graška, “jedan stari novi način korištenja krumpira na jednostavan, a opet zasitan i ukusan način”.

Sastojci (za 4 osobe):
• 1 kg krumpira
• 200 g smrznutog graška
• 2 glavice luka
• list peršina
• 500 g krušnih mrvica
• 50 g glatkog brašna
• 4 žlice lanenih sjemenki
• 50 ml biljnog mlijeka
• 50 ml maslinovog ulja
• začini: sol, papar, curry, chilli, umak od soje, aceto balsamico
• ulje za prženje*

Priprema:
1. Krumpir u kori stavite kuhati dok ne bude mekan. Kad se malo ohladi, zgnječite ga vilicom u pire.

2. Luk nasjeckajte na sitne komadiće, kao i poriluk i stavite ih pržiti na ulje. Nakon par minuta, dodajte smrznuti grašak. Začinite solju, chilijem, curryjem i acetom balsamicom. Podlijte vodom i kuhajte još 10-ak minuta dok grašak ne omekša. Pirjano povrće prebacite u sjeckalicu i kratko usitnite.

3. U velikoj posudi pomiješajte krumpir, povrće i dodajte sitno sjeckani peršinov list, dvije žlice lanenih sjemenki pomiješanih u tri žlice vode, 300 g krušnih mrvica, maslinovo ulje i začinite po želji. Smjesu treba biti moguće oblikovati u oblik kroketa, ne smije biti ljepljiva niti presuha.

4. Od smjese oblikujte krokete i panirajte ih u – brašnu, smjesi biljnog mlijeka i dvije žlice lanenih sjemenki, krušnim mrvicama.

5. Ako ih pržite u ulju, pržite ih par minuta uz lagano okretanje, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Ako ih pečete u pećnici, pecite ih 20-25 minuta na 220 °C i napola ih okrenite kako bi se jednako ispekli.

Foto: Plant-based Full of Taste