Olakšajte si zimu uz pomoć beauty i wellness navika kojih se drže Skandinavke
Stiglo je mnogima ne baš omiljeno doba godine – hladni zimski mjeseci, temperature koje se bliže nuli, duge noći i kratki dani. Kako biste se u ovo...
Ove subote pripremamo još jedan ukusan obrok prema receptu Mateija s bloga Plant-based Full of Taste. Riječ je o još jednom glasniku ljeta – patlidžanu u ulozi okvira musake koja je prepuna povrća. Jednostavno za izradu, prepuno okusa, siguran ručak za ove ljetne dane.
Sastojci (za 4 osobe):
2 veća patlidžana
0,5 kg krumpira
glavica luka
250 g crvene leće
1 tikvica
500 g šampinjona
2 mrkve
pakiranje konzerviranog slanutka
100 ml biljnog mlijeka
2 žlice aceta balsamica
začini: sol, papar, crvena paprika, curry, chili, maslinovo ulje, umak od soje
Recept:
1. Patlidžane operite i narežite na kolutove te ih poslažite na papirnati ručnik i posolite. Ostavite najmanje sat vremena kako bi se ocijedio višak vode. Leću isperite pod mlazom vode te ju namočite u hladnoj vodi barem pola sata.
2. Krumpir narežite na ploške, te ga začinite s mało maslinovog ulja, soja umaka, soli i curryjem te ga stavite peći u zagrijanu pećnicu na 220 °C 20-ak minuta. Luk nasjeckajte na sitne kockice, kao i mrkvu i tikvicu. Šampinjone narežite na veće ploške.
3. Na ulje stavite pržite luk i posolite. Nakon par minuta, dodajte mrkvu, smanjite vatru i pržite do 10 minuta uz povremeno miješanje. Dodajte šampinjone i tikvicu i nastavite pržiti povrće. Nakon nekoliko minuta, dodajte ocijeđenu leću i podlijte vodom. Začinite umakom od soje, soli, curryjem i crvenom paprikom. Kuhajte još 15-ak minuta, uz povremeno dodavanje vode, dok se leća ne skuha.
4. Patlidžane stavite pržiti na tavu, dodatno posolite i pržite ih dok ne poprime tamnu boju s obje strane. Odložite ih sa strane.
5. Slanutak ocijedite i stavite ga u sjeckalicu te mu dodajte mało maslinovog ulja, curryja i crvene paprike, te mało vode i usitnite ga u sjeckalici dok ne dobijete gustu strukturu. Tu smjesu prebacite u posudu i dodajte mlijeka i aceto balsamico. Kuhajte na nižoj temperaturi dok se smjesa ne počne zgušnjavati, dok ne dobijete sjajnu gustu strukturu. Po potrebi dodatno začinite.
6. U protvan slažite na dno – bešamel umak, zatim patlidžani pa krumpir, pa smjesa leće i povrća, pa opet zatim bešamel umak, patlidžani, krumpir i na vrh ponovo stavite patlidžane i prelijte bešamel umakom. Stavite peći u pećnicu na 220 °C 25-30 minuta.
Moglo bi vas zanimati…
https://www.ljepotaizdravlje.hr/lifestyle/plant-based-full-of-taste-okruglice-od-tikvica-i-slanutka
https://www.ljepotaizdravlje.hr/ljepota/plant-based-full-of-taste-socni-quiche-od-tofua
https://www.ljepotaizdravlje.hr/lifestyle/plant-based-full-of-taste