Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Dočekali smo to doba godine – ono u kojem je batat opet oko nas. Ta slatka inačica krumpira spremna je za biti dio svakog obroka, kao predjelo, glavno jelo i desert. U ovom izdanju dio je kombinacije koja je idealna za iskoristiti ljetno povrće dok nas još okružuje.
Sastojci (za 3 osobe):
6 batata
4 mrkve
2 glavice luka
100g smrznutoga graška
150g konzerviranog slanutka
glavica brokule
tahini pasta
limun
maslinovo ulje
začini: sol, limunski papar, curry, chili, crvena paprika, umak od soje, aceto balsamico
Recept:
1. Batat u kori poslažite u protvan i stavite peći na 200 °C nekih 30-35 minuta.
2. Nasjeckajte sitno luk i mrkvu. Brokulu očistite i natrgajte ju na cvjetiće.
3. Slanutak ocijedite i stavite ga pržiti na ulje te ga začinite curryem, chilpijem i crvenom paprikom. Pržite ga 10 minuta, dok ne poprimi smeđu boju sa svih strana. Maknite ga sa strane.
4. Na ulje stavite pržiti luk, posolite i pirjajte ga samog par minuta. Dodajte mrkvu, grašak i brokulu i nastavite pirjati. Nakon 6-7 minuta začinite curryem, crvenom paprikom, umakom od soje i acetom balsamicom. Podlijte vodom te kuhajte na nižoj temperaturi 15-ak minuta dok povrće ne
omekša.
5. Batat izvadite iz pećnice, po dužini ga zarežite nožem i žlicom i vilicom rastvorite koru i izvadite malo “mesa” batata kako bi mogli unutra staviti povrće i slanutak. U tu unutrašnjost stavite malo povrća i na vrh stavite slanutak. Vratite u pećnicu na 220 °C oko 20-25 minuta.
6. Za preljev izmiješajte tahini pastu, pola limunovog soka, dvije žlice maslinovog ulja i sol i papar. Miješajte dok ne dobijete kompaktnu tekuću smjesu. Prelijte batat po želji.