Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Nakon gulaša od gljiva te finog pečenog povrća i hummusa od mrkve, Matei s bloga Plant-based Full of Taste s nama je podijelio svoj recept za štrucu od leće i povrća.
“Ovo je recept u kojem leća dobiva novu ulogu, gdje nije samo ona kuhana u nekom varivu ili juhi, nego u ovom izdanju uistinu dođe kao jako kvalitetna namirnica”, rekao nam je Matei, a mi smo se odmah bacili na pripremu!
Sastojci (za 3 osobe):
• 250 g crvene leće
• 4-5 mrkvi
• 2 glavice luka
• 250 g šampinjona
• 100 g krušnih mrvica
• 100 g zobenih pahuljica
• 50 ml pasirane rajčice
• list peršina
• 2 žličice chia sjemenki
• ½ praška za pecivo
• začini: sol, papar, chilli, curry, crvena paprika, soja sos, maslinovo ulje, aceto balsamico, šećer
Recept:
1. Leću stavite kuhati u kipuću vodu 10-ak minuta. Izvadite ju, isperite pod mlazom hladne vode i ocijedite. Što je leća više suha, to će štruca biti prozračnija, rahlija.
2. Dvije žlice chia sjemenki stavite u pola čaše vode, neka stoje 10-ak minuta namočene.
3. Sitno nasjeckajte luk, mrkvu i šampinjone. Stavite ih pirjati u tavu te pirjajte 15-ak minuta dok ne omekšaju. Začinite solju, curryjem, chillijem i crvenom paprikom. Odložite sa strane.
4. U sjeckalicu ubacite sastojke – leću, povrće, krušne mrvice, zobene pahuljice, chia sjemenke, prašak za pecivo i list peršina, dodajte žlicu maslinovog ulja i sjeckajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ako vam ne stane u sjeckalicu, usitnjavajte zasebno dijelove i onda ćete ih rukama spojiti u zdjeli.
5. U tavu, na nižu temperaturu, na malo maslinovog ulja stavite 50 ml pasirane rajčice, dodajte sol, šećer, soja sos i aceto balsamico te kuhajte 3-4 min dok ne dobijete još gušću smjesu.
6. Smjesu prebacite u manji protvan (za kruh) ili zamotajte u namašćeni papir za pečenje i stavite peći u pećnicu na 200 °C 35-40 min. Na pola pečenja, gornji sloj štruce premažite pasiranom rajčicom i nastavite peći. Kad izvadite štrucu, premažite još jednom i ostavite da odstoji 10 min prije konzumiranja.
Foto: Plant-based Full of Taste
Moglo bi vas zanimati…
https://www.ljepotaizdravlje.hr/lifestyle/matei-s-bloga-plant-based-full-of-taste-je-s-nama-podijelio-famozi-recept-za-gulas-od-gljiva
https://www.ljepotaizdravlje.hr/lifestyle/u-kuhinji-s-mateijem-s-bloga-plant-based-full-of-taste
https://www.ljepotaizdravlje.hr/lifestyle/ideja-za-brz-i-lagani-rucak-peceno-povrce-i-hummus-od-mrkve