Kako planirati obroke kada nemate vremena savjetuje domaća nutricionistica
Planiranje obroka često padne na dno liste prioriteta. Osim ako niste u tome jako uporni i doista se tome kako treba posvetite. Jer teško je poneka...
Cikla nam je krenula u sezonu i sad je najukusnija, dok se može naći posvuda, posebice mlada cikla. U kombinaciji s rižom postaje slatkasta i daje odličan okus ovom rižotu.
Drugim riječima, ne vidimo razlog da ovaj inovativni recept s ciklom ne isprobate! Autor recepta je i ovog puta Matei s bloga Plant-based Full of Taste, u čije smo se recepte zaljubili do ušiju!
Sastojci (za 3 osobe):
2 cikle (500 g)
manja glavica crvenog kupusa
2 šalice riže
1 glavica luka
povrtni temeljac
limunov sok
maslinovo ulje
začini: sol, papar, chili, crvena paprika, umak od soje, teriyaki umak, kim, ružmarin
Recept:
1. Jednu ciklu ogulite i narežite na manje kockice te je stavite kuhati u vodu zajedno s narezanom glavicom crvenog kupusa. Dodajte malo limunovog soka i kuhajte 10-ak minuta, dok voda od kuhanja ne postane ljubičasta.
2. Izvadite ciklu te je prebacite u protvan i začinite solju, maslinovim uljem, umakom od soje, kimom i ružmarinom te je stavite peći u zagrijanu pećnicu na 220 °C nekih 10-ak minuta. Vodu od kuhanja procijedite te odložite sa strane, a glavicu kupusa možete iskoristiti za nešto drugo ili baciti.
3. Luk nasjeckajte sitno te ga stavite pržiti na maslinovo ulje. Malo podlijte povrtnim temeljcem, dodajte rižu i ciklu iz pećnice. Kuhajte na nižoj temperaturi te podlijevajte povrtnim temeljcem i vodom od kuhanja cikle (kako bi dobili još intenzivniju boju). Kuhajte tako 20-ak minuta, odnosno dok riža ne bude kuhana i dok rižoto ne bude kremast.
Foto: Plant-based Full of Taste