Plant-based Full of Taste: Sočni quiche od tofua

by | 27 lipnja, 2020

“Ovo je jelo koje će osvojiti svaki ručak, bit će zvijezda svakog stola. Svako jelo koje ima u sebi kao sastojke lisnato tijesto i tofu ne može biti loše”, opisao nam je Matei svoj quiche od tofua, s čime smo se mi u Lj&Z-u jednoglasno složili.

Kako napraviti ovaj sočan veganski specijalitet otkrijte u nastavku, a potom provjerite i ostale recepte koje je s nama podijelio Matei, autor bloga Plant-based Full of Taste.

Quiche od tofua

Sastojci (za 3 osobe):
400 g tofua
lisnato tijesto
250 g šampinjona
2 glavice luka
500 g mrkve
500 g brokule (glavica)
100 g smrznutih mahuna
100 ml biljnog mlijeka
250 ml povrtnog temeljca
začini: sol, papar, curry, crvena paprika, chili, umak od soje

Recept:
1. Tofu ostavite pritisnutim 15 minuta kako bi izašla voda iz njega. Nakon toga ga stavite u posudu, te prelijte povrtnim temeljcem i ostavite ga tako pola sata da upije što više okusa.

2. Brokulu očistite i cvjetove staviti kuhati u vruću vodu 10-ak minuta, a stabljiku nasjeckajte na sitne komadiće.

3. Nasjeckajte luk na sitne komadiće te stavite pržiti na ulje. Nakon par minuta, u tavu ubacite sitno nasjeckanu mrkvu, šampinjone i mahune. Pirjajte 10-ak minuta, dok se povrće zapeče malo sa svih strana. Začinite solju, curryjem, crvenom paprikom i umakom od soje. U tavu s povrćem dodajte brokulu i pirjajte još 15-ak minuta. Stavite povrće sa strane da se malo ohladi.

4. U sjeckalicu stavite tofu s povrtnim temeljcem i dodajte biljno mlijeko. Dodatno začinite curryjem i solju te usitnite tofu dok ne dobijete glatku smjesu.

5. U kalup za tortu na dno stavite lisnato tijesto i stavite ga peći u pećnicu 10 minuta na 200 °C. Izvadite ga iz pećnice te na njega stavite povrće i prelijte smjesom od tofua i mlijeka i stavite peći natrag 25-30 minuta na 200 °C.

Foto: Plant-based Full of Taste