Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Jede vam se nešto slatko, no ujedno zdravo i plant-based? Ne brinite se, Matei s bloga Plant-based Full of Taste uvijek ima gastro asa u rukavu! Da stvar bude još bolja, i ovog ga je tjedna odlučio podijeliti s nama.
Veganski brownie od batata je brzi kolač i super kombinacija svega – ukusan je, zdrav i lako se priprema. Jedina “manjkavost” je to što se mora čekati barem pola sata da se ohladi da bi bio još bolji. Krenimo na pripremu!
Sastojci (za 16 komada):
• 500 g batata
• 150 ml biljnog mlijeka (rižino/zobeno)
• 150 g maslaca od kikirikija
• ½ praška za pecivo
• 50 g glatkog brašna
• 100 g kakao praha
• žlica šećera
• 50 g badema (opcionalno)
Priprema:
1. Batate u kori stavite peći u pećnicu na 200 °C 35-40 minuta, dok ne budu mekani. Izvadite ih iz pećnice i prekrijte krpom kako bi bilo lakše skinuti koru i kako bi postali još mekši. Nakon što se ohlade, ogulite ih – lako ćete rukama skinuti koru.
2. Bademe stavite kuhati u vodu. Nakon 10-ak minuta, izvadite ih i ogulite, rukom skinite koru.
3. U posudu stavite batat, te ga usitnite s vilicom i dodajte sve sastojke – biljno mlijeko, maslac od kikirikija, prašak za pecivo, brašno, kakao prah, polovicu badema i šećer. Pomiješajte sve sastojke u jednu smjesu.
4. Smjesu prebacite u protvan, na vrh posložite još oguljenih badema i stavite peći u pećnicu na 180 °C 35-40 minuta. Prije jedenja, ostavite da se ohladi barem pola sata tako da postane kompaktniji.
Foto: Plant-based Full of Taste