Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Nakon što smo prema Mateijevom receptu pripremili gulaš od dimljenog tofua i krumpira, musaku od patlidžana, leće i povrća, ali i slani tart od kikirikija, ovog ćemo se vikenda “baciti” na još jedno ljetno jelo – zapečenu rižu sa sojinim komadićima i povrćem.
“Ovo zasitno jelo daje pravi smisao ljetu – uz malo truda i namirnica dobiti što više. Samo par detalja dovodi do nezaboravnog okusa i jela koji se, kao i ljeti, može raditi i u ostatku godine”, poručuje nam Matei, a mi se bacamo na pripremu!
Sastojci (za 3 osobe):
250 g sojinih komadića
2 glavice luka
3-4 mrkve
250 g šampinjona
šalica riže
200 ml povrtnog temeljca
100 ml bijelog vina
žlica koncentrata rajčice
začini: sol, papar, curry, chilli, crvena paprika, umak od soje, teriyaki umak, suhi bosiljak
Recept:
1. Sojine komadiće namočite u kipućoj vodi sa žličicom soli najmanje sat vremena prije kuhanja. Prije samog kuhanja, istisnite što više tekućine kako ne bi ostale gumene te kako bi se mogle u potpunosti ispeći.
2. Na ulju popržite sojine komadiće dok ne potamne sa svih strana. Pecite ih 10-ak minuta s konstantnim miješanjem. Odložite ih sa strane.
3. Nasjeckajte sitno luk te ga popržite na ulju, posolite i dodajte mu sitno sjeckanu mrkvu. Pržite luk i mrkvu 7-8 minuta, pa dodajte sitno narezane šampinjone i nastavite pržiti još 10-ak minuta. Začinite povrće curryjem, chilijem i crvenom paprikom, pa podlijte bijelim vinom. Kuhajte dok vino ne ispari.
4. U čistoj posudi, stavite kuhati rižu u kipuću vodu u omjeru 1 : 2. Kad voda zakipi, stavite rižu, ugasite kolut te poklopite posudu i ostavite poklopljenu 10-ak minuta.
5. U mješavinu povrća ubacite sojine komadiće, dodajte umak od soje, teriyaki umak, koncentrat rajčice i suhi bosiljak. Dodajte rižu zajedno s vodom u kojoj se kuhala te podlijte povrtnim temeljcem. Sve pomiješajte i kuhajte na nižoj temperaturi još 15-ak minuta, dok riža ne bude kuhana. Ne smije sva tekućina ispariti, pa ako treba, podlijevajte još malo vodom ili povrtnim temeljcem.
6. Prebacite sve to u protvan i pecite u zagrijanoj pećnici na 220 °C 15-ak minuta. Nakon što izvadite iz pećnice, pričekajte da jelo odstoji barem 15 minuta kako bi bilo kompaktnije.