
Dva korisna recepta gotova za pola sata s mnoštvo okusa i proteina
Prije svega, treba zaboraviti na rigorozne dijete, raznorazne napitke ili čarobne tablete. Ništa od toga neće stvarno sto posto pomoći želimo li li...
Nakon što smo prema Mateijevom receptu pripremili gulaš od dimljenog tofua i krumpira, musaku od patlidžana, leće i povrća, ali i slani tart od kikirikija, ovog ćemo se vikenda “baciti” na još jedno ljetno jelo – zapečenu rižu sa sojinim komadićima i povrćem.
“Ovo zasitno jelo daje pravi smisao ljetu – uz malo truda i namirnica dobiti što više. Samo par detalja dovodi do nezaboravnog okusa i jela koji se, kao i ljeti, može raditi i u ostatku godine”, poručuje nam Matei, a mi se bacamo na pripremu!
Sastojci (za 3 osobe):
250 g sojinih komadića
2 glavice luka
3-4 mrkve
250 g šampinjona
šalica riže
200 ml povrtnog temeljca
100 ml bijelog vina
žlica koncentrata rajčice
začini: sol, papar, curry, chilli, crvena paprika, umak od soje, teriyaki umak, suhi bosiljak
Recept:
1. Sojine komadiće namočite u kipućoj vodi sa žličicom soli najmanje sat vremena prije kuhanja. Prije samog kuhanja, istisnite što više tekućine kako ne bi ostale gumene te kako bi se mogle u potpunosti ispeći.
2. Na ulju popržite sojine komadiće dok ne potamne sa svih strana. Pecite ih 10-ak minuta s konstantnim miješanjem. Odložite ih sa strane.
3. Nasjeckajte sitno luk te ga popržite na ulju, posolite i dodajte mu sitno sjeckanu mrkvu. Pržite luk i mrkvu 7-8 minuta, pa dodajte sitno narezane šampinjone i nastavite pržiti još 10-ak minuta. Začinite povrće curryjem, chilijem i crvenom paprikom, pa podlijte bijelim vinom. Kuhajte dok vino ne ispari.
4. U čistoj posudi, stavite kuhati rižu u kipuću vodu u omjeru 1 : 2. Kad voda zakipi, stavite rižu, ugasite kolut te poklopite posudu i ostavite poklopljenu 10-ak minuta.
5. U mješavinu povrća ubacite sojine komadiće, dodajte umak od soje, teriyaki umak, koncentrat rajčice i suhi bosiljak. Dodajte rižu zajedno s vodom u kojoj se kuhala te podlijte povrtnim temeljcem. Sve pomiješajte i kuhajte na nižoj temperaturi još 15-ak minuta, dok riža ne bude kuhana. Ne smije sva tekućina ispariti, pa ako treba, podlijevajte još malo vodom ili povrtnim temeljcem.
6. Prebacite sve to u protvan i pecite u zagrijanoj pećnici na 220 °C 15-ak minuta. Nakon što izvadite iz pećnice, pričekajte da jelo odstoji barem 15 minuta kako bi bilo kompaktnije.