Pletenice s maslacom od kikirikija

by | 28 siječnja, 2014

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna tipa 400
  • 2 dl mlijeka
  • 80 g krem sira
  • 80 g margarina
  • 1/2 svježeg kvasca
  • 150 g maslaca od kikirikija
  • 2 žlice šećera
  • 1 jaje
  • 100 g smeđeg šećera

Priprema:
1. U dubljoj posudi pomiješati mlako mlijeko, 1/2 žlice šećera, žličicu brašna i svježi kvasac pa dobro izmiješati i ostaviti da nadođe.
2. U veću posudu za miksanje usuti polovinu brašna pa dodati nadošao kvasac, krem sir, margarin i preostali šećer te dobro izmiješati. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i mijesiti dok se tijesto ne počne odvajati od prstiju. Zamiješeno tijesto ostaviti da nadođe.
3. Nadošlo tijesto premijesiti u manje lopte veličine breskve i ostaviti ih da odmore 20 min. Potom svaku istanjiti po sredini i na nju staviti ravnu žličicu maslaca od kikirikija te je obložiti tijestom.
4. Punjenu koru okrenuti tako da završeci budu okrenuti nadolje, a potom je istanjiti da bi se dobio duguljasti oblik. Istanjeno tijesto okruglim zupčastim nožem izrezati po sredini na trake, a potom ga uviti u spiralu. Spiralu smotati ukrug i staviti u kalupić za muffine. Na isti način oblikovati preostale kore.
5. Pletenice premazati umućenim jajetom i posipati smeđim šećerom. Peći ih u zagrijanoj pećnici na 200 ˚C dok ne porumene.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept