Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Vjeruje se da vitamin A, kojeg ima u mlijeku i siru, mrkvi i zelenom lisnatom povrću, te vitamin E koji se nalazi u uljima, orašastim plodovima i sjemenkama, jačaju imunološki sustav.
Sir, orašasti plodovi i lisnato povrće mogli bi pomoći u prevenciji plućnih bolesti poput astme, emfizema pa i prehlade. Britansko istraživanje o 6000 ljudi i njihovih prehrambenih dnevnika otkrilo je da ljudi s niskim udjelom vitamina A, E i D imaju više problema s dišnim sustavima, čak i kad su uzeti u obzir drugi čimbenici poput težine i pušenja.
Vjeruje se da vitamin A, kojeg ima punomasnom mlijeku i siru, mrkvi i tamnozelenom lisnatom povrću, te vitamin E koji se nalazi u biljnim uljima, orašastim plodovima i sjemenkama, jačaju imunološki sustav. Ali suplementi su često potrebni za povišenje vitamina D na zdravu razinu. Od 6000 ljudi, samo su 33 razvila respiratorne probleme, a istraživački tim nije mogao utvrditi zašto vitamini na to imaju utjecaj. Rekli su da je potrebno više rada na “procjeni implikacija trenutne studije u kontekstu trenutne pandemije koronavirusa”.
Vodeći autor istraživanja, prof. Adrian Martineau s londonskog sveučilišta Queen Mary, rekao je da su neke studije sugerirale da su ljudi s nižom razinom vitamina D možda osjetljiviji na koronavirus. Liječnica Suzana Almoosawi iz Škole za javno zdravstvo na londonskom Imperial Collegeu dodala je: “Znamo da je dobra prehrana temelj dobrog zdravlja. U prvom slučaju, naša otkrića ističu važnost cjelokupne prehrane i potrebu za postizanjem odgovarajućeg unosa vitamina poput A i E iz prehrane. Međutim, u slučaju vitamina D, prehrambena opskrba nije u stanju pružiti dovoljne razine ovog vitamina.”
Almoosawi nastavlja: “S obzirom na naše znanje o opsegu nedostatka vitamina D u općoj populaciji, uravnoteženo s malim rizikom od neželjenih nuspojava, čini se smislenim osigurati dodatak ovog ključnog vitamina, posebno onima koji će ga vjerojatno imati manje ili su osjetljivi na nedostatak vitamina D.”
Tim je rekao da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se procijenile implikacije trenutne studije u kontekstu trenutne pandemije koronavirusa. Komentirajući istraživanje, Shane McAuliffe, voditelj znanstvenih komunikacija za NNEdPro Nutrition and COVID-19 Taskforce, koja uključuje stručnjake sa Sveučilišta u Cambridgeu, izjavio je: “Iako priznajem ograničenja ovih podataka, sve su veći interesi i dokazi o ulozi vitamina D u zdravlju dišnih putova. S obzirom na naše znanje o opsegu nedostatka vitamina D u populaciji, čini se smislenim osigurati dodatak ovog ključnog vitamina, posebno onima kojima će on vjerojatno nedostajati”, piše Daily Mail.