Veliku ulogu u zaštiti pluća imaju ovi vitamini

by | 26 studenoga, 2020

Vjeruje se da vitamin A, kojeg ima u mlijeku i siru, mrkvi i zelenom lisnatom povrću, te vitamin E koji se nalazi u uljima, orašastim plodovima i sjemenkama, jačaju imunološki sustav.

Sir, orašasti plodovi i lisnato povrće mogli bi pomoći u prevenciji plućnih bolesti poput astme, emfizema pa i prehlade. Britansko istraživanje o 6000 ljudi i njihovih prehrambenih dnevnika otkrilo je da ljudi s niskim udjelom vitamina A, E i D imaju više problema s dišnim sustavima, čak i kad su uzeti u obzir drugi čimbenici poput težine i pušenja.

Vjeruje se da vitamin A, kojeg ima punomasnom mlijeku i siru, mrkvi i tamnozelenom lisnatom povrću, te vitamin E koji se nalazi u biljnim uljima, orašastim plodovima i sjemenkama, jačaju imunološki sustav. Ali suplementi su često potrebni za povišenje vitamina D na zdravu razinu. Od 6000 ljudi, samo su 33 razvila respiratorne probleme, a istraživački tim nije mogao utvrditi zašto vitamini na to imaju utjecaj. Rekli su da je potrebno više rada na “procjeni implikacija trenutne studije u kontekstu trenutne pandemije koronavirusa”.

Vodeći autor istraživanja, prof. Adrian Martineau s londonskog sveučilišta Queen Mary, rekao je da su neke studije sugerirale da su ljudi s nižom razinom vitamina D možda osjetljiviji na koronavirus. Liječnica Suzana Almoosawi iz Škole za javno zdravstvo na londonskom Imperial Collegeu dodala je: “Znamo da je dobra prehrana temelj dobrog zdravlja. U prvom slučaju, naša otkrića ističu važnost cjelokupne prehrane i potrebu za postizanjem odgovarajućeg unosa vitamina poput A i E iz prehrane. Međutim, u slučaju vitamina D, prehrambena opskrba nije u stanju pružiti dovoljne razine ovog vitamina.”

Almoosawi nastavlja: “S obzirom na naše znanje o opsegu nedostatka vitamina D u općoj populaciji, uravnoteženo s malim rizikom od neželjenih nuspojava, čini se smislenim osigurati dodatak ovog ključnog vitamina, posebno onima koji će ga vjerojatno imati manje ili su osjetljivi na nedostatak vitamina D.”

00:00/01:34
Truvid
auto skip

Tim je rekao da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se procijenile implikacije trenutne studije u kontekstu trenutne pandemije koronavirusa. Komentirajući istraživanje, Shane McAuliffe, voditelj znanstvenih komunikacija za NNEdPro Nutrition and COVID-19 Taskforce, koja uključuje stručnjake sa Sveučilišta u Cambridgeu, izjavio je: “Iako priznajem ograničenja ovih podataka, sve su veći interesi i dokazi o ulozi vitamina D u zdravlju dišnih putova. S obzirom na naše znanje o opsegu nedostatka vitamina D u populaciji, čini se smislenim osigurati dodatak ovog ključnog vitamina, posebno onima kojima će on vjerojatno nedostajati”, piše Daily Mail.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by Trang Doan from Pexels