Kesten – maleni plod, veliki izvor nutrijenata za najfinije slastice
Titulu tradicionalnog simbola jeseni zasluženo nosi kesten.Plod kestena od davnina se konzumira na prostorima Mediterana i Azije, izuzetno je p...
Hladan zrak brzo će nam iscrpiti zalihe energije i nakon dana na hladnoći doći ćemo kući prilično smrznuti i umorni, a najbolja stvar koju tada možete napraviti jest – pojesti tanjur vruće juhe.
Tijekom zime jedenje više hrane ne samo da nas “grije” nego nas i čini sretnijima. No, konzumiranje određenih vrsta hrane tijekom hladnoće donosi više koristi.
Masna hrana – masni sloj vašeg tijela štiti ga od hladnoće, no to nije jedini razlog zašato je masnoća važna tijekom zime. Vaše tijelo koristi masnoću kako bi lakše apsorbiralo vitamine A, E, K i D. Nedostatak vitamina, posebno D vitamina, može dovesti do depresije i naštetiti vašem zdravlju.
Tekućina – tijekom hladnih dana zadnje što vam je na umu je pijenje hladne vode ili ledenog čaja. No, treba biti oprezan jer je tijekom hladnoće moguće dehidrirati jednako brzo kao i ljeti kada je vruće. Najbolji izbor za borbu protiv zimske dehidracije je šalica toplog čaja.
Vruća hrana – u hladnim danima, pijenje i jedenje tople hrane ili napitaka pojačava osjećaj da vam je toplo. Dodatna korist je ako tu hranu kuhate kod kuće jer vam se zagrije i dom. To čini kuću ugodnijim mjestom dok je vani hladno. Za osjećaj topline pomaže i ako hranu začinite.