Ako je riža dio vaše prehrane i nerijetko spremate ostatke nakon ručka, budite oprezni. Naime, podgrijavanje riže može dovesti do trovanja hranom, upozorava Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije (NHS).
Problem zapravo nije u podgrijavanju same riže, nego u načinu na koji je kuhate i pohranjujete. Riža, kažu stručnjaci, ne bi smjela nakon kuhanja stajati dulje od sat vremena na sobnoj temperaturi.
Kako pojašnjavaju, riža može sadržavati bakterije Bacillus cereus koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Što dulje kuhana riža stoji na sobnoj temperaturi, to je veća šansa da se bakterija razmnoži i potencijalno počne proizvoditi toksine. Ako se oni formiraju, a vi pojedete rižu, može doći do povraćanja ili proljeva.
Srećom, postoji način da izbjegnete ove neugodne simptome. Na prvome mjestu, savjet stručnjaka je da skuhate količinu koju namjeravate pojesti i tu rižu odmah poslužite. Druga mogućnost je da višak riže spremite u hladnjak čim se ohladi, unutar sat vremena od kuhanja.
Iz NHS-a dodaju da ostatke riže pojedete najkasnije dan nakon kuhanja te da je ne podgrijavate više od jedanput.