Pogačice s kajmakom

by | 12 studenoga, 2013

Sastojci:

  • 750 g glatkog brašna
  • 40 g svježeg kvasca
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 150 g margarina
  • 250 g kajmaka
  • 2 jaja
  • 3 dl mlijeka
  • sezam

Priprema:

1. U dubljoj posudi pomiješati decilitar toplog mlijeka, svjež kvasac, žličicu šećera i žličicu brašna pa dobro izmiješati i ostaviti da nadođe.
2. Pomiješati polovinu brašna, nadošao kvasac, preostalo mlijeko, kajmak, omekšali margarin i jaje te posoliti i dobro izmiješati. Potom postepeno dodavati preostalo brašno uz neprestano miješanje dok se ne dobije glatko tijesto. Zamiješeno tijesto ostaviti da nadođe.
3. Nadošlo tijesto istanjiti na debljinu od 2 cm. Zatim pomoću okruglog kalupa izvaditi pogačice.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega oblikovane pogačice. Premazati ih umućenim jajetom i posipati sezamom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumene.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept