Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Iako se pripremanje juhe čini kao lak kulinarski zadatak jer zahtijeva samo lonac vode, povrće i meso, skuhati savršenu juhu nije tako jednostavno.
Prilikom kuhanja juhe mnogi od nas rade pogreške kojih nismo ni svjesni.
1. Kuhanje na visokoj temperaturi
U želji za što bržim ručkom, većina nas će juhu kuhati na maksimalnoj temperaturi. U tom slučaju, meso bi moglo biti suho, a povrće prekuhano. Da biste iz svih namirnica izvukli najbolje, juha se mora krčkati na što nižoj temperaturi. Jačina kuhanja trebala bi biti takva da se na površini svakih nekoliko sekundi pojavi jedan ili dva mjehurića.
2. Nedovoljno soli
Ništa nije toliko bitno kao prava količina soli. Dok kuhate juhu, obavezno je, s vremena na vrijeme, probati ju kako biste pogodili točnu količinu začina. Vjerujte svojim osjetilima više nego receptu.
3. I voda je dovoljna
Iako mnogi od nas u juhu stavljaju goveđu ili pileću kocku, i bez nje juha može biti savršeno ukusna. Juhe napravljene samo od vode s idealnom količinom začina i soli mogu biti sjajne. Da biste pojačali aromu, možete probati s jednim neobičnim savjetom. Naime, pred kraj kuhanja dodajte malo ribane korice parmezana za intenzivniji okus.
4. Prekuhano povrće
Iako mnogi odmah na početku kuhanja u lonac zajedno s mesom stave i povrće, to je pogreška koju bi svakako trebalo izbjegavati. Naime, povrću je potrebno puno manje kuhanja nego mesu, pa ga morate postepeno dodavati u juhu, ovisno o tome koliko mu je vremena potrebno da se skuha. Odmah na početku možete staviti celer i luk, pa meso, a posljednjih pola sata dodajte mrkvu i po želji ostalo povrće.
5. Neodgovarajući začini
Kako bismo poboljšali okus juhe i dali joj drukčiju notu, često znamo eksperimentirati sa začinima i pritom pretjeramo. Iako su oni najbolji način na koji možemo poboljšati okus i izgled juhe, pri odabiru treba paziti da se okusi dobro prožmu. Pokušajte sa svježe mljevenim paprom, začinskim biljem ili pak malo naribanog parmezana. Odlični dodaci za kremastu juhu su jogurt, kiselo vrhnje, a možete probati i s prženim sjemenkama bundeve.
Izvor: zadovoljna.hr