Pokrenuta je najveća digitalna akcija za dostupnost pobačaja u hrvatskoj povijesti
Europska inicijativa "My Voice My Choice" u subotu je predstavila digitalnu akciju za dostupnost pobačaja čiji je cilj prikupljanje potpisa za osig...
Pomalo zaboravljena zrna žitarica koja su nekoć bila osnova prehrane, vraćaju se na velika vrata zahvaljujući bogatstvu nutritivnih vrijednosti.
Iako baš i nisu primamljivog izgleda, njihova ljekovita svojstva svrstavaju ih u prehrambene junake modernoga doba.
JEČAM
Žitarica koja obiluje mineralima: kalijem, fosforom, magnezijem, željezom, cinkom, selenom omiljena je u prehrani sportaša, a ono što je čini posebnom jedt sadržaj od čak 35 posto nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju kolesterol u krvi.
Od ječma se dobiva slad koji zamjenjuje šećer, idealan je kao zamjena za kavu i od njega se dobiva pivo. Od ječmenog slada dobiva se brašno visoke hranjive vrijednosti koje obiluje vitaminom B12.
Priprema: Na šalicu ječma koja sadrži tek 105 kalorija stavite tri šalice vode i kuhajte oko 90 minuta, možete ga koristiti kao dodatak u varivima, salatama, a najviše koristi vašem organizmu dat će ako ga konzumirate za doručak.
PROSO
Žitarica izuzetno bogata željezom i magnezijem pripada alkalnoj grupi hrane, zbog čega se lako probavlja. Sadrži serotonin koji potiče dobro raspoloženje, obiluje niacinom koji smanjuje razinu lošeg kolesterola, ima visoka antioksidativna svojstva i izrazito je bogat proteinima.
Proso se može pripremiti u obliku kaše ili kao osnova za ukusne kreme i pudinge što ga čini idealnim u ishrani dece.
Priprema: Jednu šalicu prosa kuhajte oko 30 minuta u tri šalice vode, skuhanim ga možete čuvati u hladnjaku te koristiti kao dodatak salatama, juhama i za doručak.
AMARANT
Ime ove žitarice potiče od grčke riječi besmrtan, što dovoljno govori o njezinoj snazi i vrijednostima. Uz bjelančevine obiluje proteinima, velikim količinama aminokiselina, a jedno zrno amaranta sadrži dvaput više kalcija od mlijeka i tri puta više vlakana od pšenice.
Amarant ne sadrži gluten i spada u niskoalergente, zbog čega je idealan za dohranu beba koje njegova kuhana sitna zrnca mogu lako prožvakati.
ZOB
Bogata je vlaknima koja utječu na smanjenje kolestreola u krvi te poboljšanje probave, jedan je od najboljih izvora kalcija, kalijevih soli, škroba i šećera,
Potiče rad mozga, rast kod djece i jača mišićnu masu, njegovi ugljikohidrati lako se probavlja i sporo ulaze u krv, zbog čega osigurava stalan izvor energije bez naglih promjena šećera i hipoglikemičnih stanja.
Priprema: Jednu šalicu zobi kuhajte u tri puta više vode oko sat vremena, koristite je kao dodatak salatama, varivima ili kada punite meso.