Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Hrana koju jedete uvelike utječe na vaše zube, a evo što trebate imati u kuhinji za očuvanje bjeline i zdravlja
Svi ste već bezbroj puta čuli da kava i crno vino utječu na to da vam zubi izgledaju malo tamnije, no moguće je i obrnuto. Evo koje povrće i voće jesti kako biste imali svjetlije zube!
Iako je na listi jedne od omraženijih, brokula je odlična jer je bogata željezom, što je korisno i kad je riječ o obrani od štetnih bakterija koje dovode do promjene vaših “bisera u ustima”.
Osim što ima savršen okus i poboljšava vam raspoloženje nakon prvoga griza, sadrži i enzim bromelain koji pomaže razgraditi ljepljive naslage na našim caklinama, doslovno ga skidajući na površini.
Sadrže kalcij koji jača zube, ali abrazivna tekstura pomaže u uklanjanju nakupljanja plaka.
Osim što čisti jetru, sprječava i nakupljanje plaka s obzirom na to da je toliko hrskav da morate proizvesti više sline kako biste ga pojeli – što znači da vam daje dodatan sjaj i štiti od bakterija.
Sigurno ste barem jednom čuli savjet da ako nemate kod sebe četkicu za zube, a želite ih očistiti, pojedete jabuku. Naime, ovo voće sadrži fosfor, kalcij i fluor te sprječava razvoj karijesa, a čisti zube jednako, ako ne i bolje od četkice jer djeluje i fizički i mehanički. A tu je i jabučna kiselina koja pomaže u održavanju bijele boje.
Slično askorbinskoj kiselini, jabučna kiselina koje ima u jabukama, ali i u jagodama, djeluje kao prirodni adstrigent, pomažući u poboljšanju promjene boje. Jedite ih svježe ili dodajte smrznutima u hranu!
Foto: Cookie Studio/Shutterstock