Vjerojatno ste čuli za prebiotike i probiotike, ali što je s postbioticima? Obje ove komponente imaju veze s održavanjem vašeg probavnog sustava zdravim i redovitim, među nekoliko drugih zdravstvenih prednosti.
Postbiotici su puno manje poznati od prebiotika i probiotika, ali nedavna istraživanja pokazuju da imaju jednako važnu ulogu, ako ne i važniju, u održavanju i poboljšanju našeg zdravlja. Zapravo, mnoge zdravstvene dobrobiti koje se pripisuju prebioticima mogu biti posljedica postbiotika.
Što su postbiotici?
Postbiotici su nusproizvodi procesa fermentacije koji provode probiotici u crijevima. Kako se probiotici hrane prebioticima, nastaju postbiotici. Oni su u osnovi “otpad” probiotika, što možda ne znači kao da je korisno, ali doista su odgovorni za mnoge važnje funkcije za jačanje zdravlja u crijevima. Neki primjeri postbiotika uključuju organske kiseline, bakteriocine, ugljične tvari i enzime.
Postbiotici – potencijalni beneficiji
Važnost i sveobuhvatna uloga postbiotika još se puno istražuje, no zasad su ovo zaključci pojedinih studija.
1. Može pomoći u snižavanju razine glukoze u krvi
Pokazalo se da nedostatak ravnoteže crijevnih mikroba doprinosi pretilosti i rezistenciji na inzulin. Postbiotička bakterijska komponenta nazvana muramil dipeptid ublažava intoleranciju na glukozu povećanjem osjetljivosti na inzulin. Iako je još uvijek potrebno više ispitivanja kako bi se u potpunosti razumio mehanizam, čini se da ovaj postbiotik ima važnu ulogu u borbi protiv preddijabetesa i dijabetesa tipa II.
2. Liječi dijareju
Znamo već da su probiotička hrana i suplementi probiotika učinkoviti u liječenju dijareje, a tome pripada i postbiotik.
3. Pomaže u podršci imunološkom sustavu kod dojenčadi i osoba s teškim uvjetima
Za osobe sa stanjima koja rezultiraju imunodeficijencijom (nedostatak ili slabost imunološkog sustava) ili za dojenčad, probiotici možda neće biti podnošljivi ili sigurni. Postbiotski spojevi, međutim, puno su podnošljiviji i mogu smanjiti problematičnu upalu. Naime, jedna studija ispitivala je ulogu probiotika i postbiotika u liječenju nektrotizirajućeg enterokolitisa, jednog od vodećih uzroka smrti novorođenčadi i jednog od najčešćih gastrointestinalnih hitnih slučajeva. Iako je potrebno provesti više studija, ustanovljeno je da su postbiotici, zajedno s prebioticima, potencijalna alternativa ili dopuna probioticima.
4. Smanjuje upalu
Ljudi s upalnom crijevnom bolešću (IBD) možda neće imati koristi od probiotika, a zapravo mogu biti štetni za upalu. S druge strane, postbiotici mogu zaštititi od daljnje upale i smanjiti je.
Iako nema puno postbiotičkih suplemenata na tržištu, dapače, mogu se nabrojati na prste jedne ruke, očekuje se da će ih biti više kako se istraživanja budu radila. U međuvremenu, postoji očito rješenje: jedite više vlakana. No zobene mekinje primjerice nisu baš dobre u stimuliranju probiotičkih bakterija na fermentaciju i stvaranje postbiotika. Potrebna su vam prebiotička vlakna i njihov raznolik raspon kako bi se mogli hraniti svi različiti sojevi bakterija.
Najbolji izvori prebiotičkih vlakana su:
grah i mahunarke
zob
kivi
lisnato, zeleno povrće.
Najbolja hrana koja može pomoći povećati koncentraciju postbiotika u crijevima:
jogurt
kiseli kupus
meki sirevi
kefir
kruh od kiselog tijesta
kiseli krastavci
tempeh.
Foto: cover istockphotoluis/iStock/Getty Images plus via Getty Images