Zagrebačko psihološko društvo podijelilo savjete za umirivanje nakon traumatičnog događaja
Stravični događaj koji se odvio u zagrebačkom kvartu Prečko šokirao je Hrvatsku. Nezamislivo je uopće pomisliti kako se osjećaju djeca i roditelji,...
Uz običnu vodu, čaj je najpopularniji zdravi napitak koji možete popiti. No osim što je zdrav i ukusan, čaj ima veliku prednost zbog svoje raznovrsnosti.
Mnogi mu se ljudi okreću ne samo zbog zdravlja nego i zbog velikog izbora okusa. Bilo da birate zeleni, crni, bijeli ili čaj od kurkume, đumbira, kamilice, koprive, bosiljka ili neki drugi, zasigurno znate da njihova konzumacija donosi mnoštvo ljekovitih učinaka. Logično je da svaka vrsta donosi različite dobrobiti na čovjekov organizam, no mnogi ljudi ne znaju da temperatura i način spravljanja čaja utječu na njegovu djelotvornost.
Različiti ljudi preferiraju različitu temperaturu svog toplog napitka. Netko voli čajeve i kave dok su još vrući, netko ih voli tople, a netko pak mlake. Tradicionalni način spremanja čajeva jest potapanje suhog bilja u vodi na temperaturi od 65 pa više od 90 °C. No metoda natapanja bilja u hladnoj vodi pokazala se zdravijom na duže staze. Prema istraživanju iz 2015. godine objavljenom u medicinskom časopisu Food Science and Technology, hladna voda povećava zdravstvene koristi čaja, osobito antioksidativno djelovanje.
No problem kod spravljanja čaja hladnom vodom jest to što se suho bilje u takvoj vodi mora natapati nekoliko sati. Pokušavajući pronaći rješenje za to, istraživači su otkrili da je kratka vruća infuzija s ledom pokazala slična svojstva hladne infuzije u antioksidacijskoj aktivnosti. Dakle, ako želite sve dobrobiti hladnog čaja, a ne želite čekati nekoliko sati kako biste ga pili, bilje možete nakratko potopiti u vrućoj vodi te joj dodati led.
Foto: Miti/Unsplash