Potage od celera

by | 18 rujna, 2013

Sastojci:

  • 3 kg celera
  • 300 g brašna
  • 3 dl ulja
  • 2 kg teletine
  • 1 pakiranje tosta
  • 2 vezice peršina
  • 1 l mlijeka
  • 5 dl ovčjeg kiselog mlijeka
  • 5 dl biljnog vrhnja
  • mješavina začina, papar

Priprema:

1. Teletinu i očišćen celer narezati na kocke, a peršin sitno nasjeckati.
2. U dublju zdjelu uliti 2 litre vode, te dodati teletinu i kuhati dok ne omekša.
3. U zdjelu od 15 litara uliti 10 litara vode pa dodati celer i kuhati ga dok ne omekša. Kuhani celer izmiksati, pomiješati s vodom u kojoj se kuhao, te dodati kuhanu teletinu zajedno s juhom.
4. U manjoj posudi napraviti zapršku od ulja i brašna, dodati u juhu od celera pa kuhati uz povremeno miješanje dok juha ne dobije željenu gustoću.
5. Pred kraj kuhanja, umiješati kiselo mlijeko, obično mlijeko i začiniti po želji.
6. Tost ispeći, narezati ga na manje kocke i njime posipati gotovu juhu. Ukrasiti ju peršinom i biljnim vrhnjem.

Izvor: Dobra hrana