Proteinski gingerbread smoothie kao doručak koji će vam dati snagu i razveseliti vas od jutra
Brzinsko čišćenje doma i kićenje drvca, odlazak na ručak "kod njegovih", pripremanje kolača za goste i kasnonoćna druženja s prijateljima - blagdan...
Povremeni post sve je češći pristup koji ljudi koriste u nastojanju da izgube težinu putem ograničenja unosa hrane, ali jedno je pravilo ključno ako želite rezultate.
Novi pregled istraživanja ukazuje na to da, samo po sebi, ograničenje prehrane možda neće biti dovoljno za postizanje gubitka tjelesne masnoće. Povremeni post ili intermittent fasting (o kojem smo vam detaljnije pisali ovdje) još je uvijek popularan trend onih koji žele smršavjeti bez da se odriču hrane.
Tim istraživača sa Sveučilišta u Južnoj Danskoj i Sveučilišta Wageningen u Nizozemskoj sažeo je dostupno znanje o praksi povremenog posta. Tijekom godina prikupljeni su brojni podaci koji obuhvaćaju različite aspekte utjecaja povremenog posta na tijelo. Jedan od ključnih zaključaka je taj da povremeni post mora biti kombiniran s kontrolom unosa kalorija kako bi se postigao gubitak težine. Bitno je smanjiti ukupni unos kalorija, a ne samo produžiti razdoblja između obroka.
“Makar prakticirali povremeni post, i dalje vrijedi osnovno pravilo da moramo unositi manje kalorija nego što ih trošimo ako želimo smršavjeti”, ističe molekularni biolog Philip Ruppert sa Sveučilišta Južne Danske.
To znači da povremeni post ne omogućuje neograničeni unos hrane.
Pregled obuhvaća različite aspekte utjecaja povremenog posta na molekularnoj razini, uključujući oslobađanje i razgradnju tjelesnih zaliha masnih kiselina radi proizvodnje energije te ketogenezu (proces u kojem se ketoni proizvode u jetri zbog visoke stope razgradnje masnih kiselina).
Rad također istražuje osjećaj euforije koji neki ljudi doživljavaju nakon nekoliko dana posta jer osjećaj uzbuđenja zamjenjuje osjećaj gladi. Ovo može biti odgovor na promjenjive kemijske procese koji se odvijaju u tijelu i mozgu.
Postoji nekoliko pristupa povremenom postu, uključujući izostanak obroka tijekom određenih sati u danu ili određenih dana u tjednu. Istraživački tim ističe brojne zdravstvene dobrobiti povremenog posta, poput nižeg krvnog tlaka.
Međutim, važno je navesti da svatko reagira različito na post i da je važno potražiti savjet liječnika kad razmišljate o tome da smanjite unos hrane.
Ovo veliko istraživanje objavljeno je u Trends in Endocrinology and Metabolism.
Foto: Pexels