Trik pomoću kojeg ćete kruh duže održati svježim
Mnogi se trude što je moguće duže održati kruh svježim i poslije toliko savjeta misle da su našli pravi recept za to. Vjerojatno i vi s ovim ciljem...
Odlično za dječije rođendane, kada se presijeku na pola mogu se od njih praviti sendviči i puniti slatkim ili slanim.
Sastojci:
4 dl mlijeka
2 dl vode
1 žličica šećera
1,5 žličica soli
1 kvasac
1 dl jogurta
2 dl zagrijanog ulja
1100-1200 grama brašna izmiješanog sa 1 praškom za pecivo
Priprema:
1. Zagrijati mlijeko i vodu, pa pomiješati sa šećerom, soli i kvascem i ostaviti desetak minuta.
2. U to dodati jogurt i ulje i brašno naizmjenično da se lijepo zamijesi, i ostaviti da tijesto naraste.
3. Tijesto podijeliti na jufke veličine šake i napraviti isto toliko malih kuglica za njušku.
Svaku jufku razviti u krug debljine prsta, sa gornje strane zasjeći uši i spustiti ih na dole. Maleni komad tijesta staviti za njuškicu, a za oči dva zrna bibera ili ako hocete crne masline.
Gornjim dijelom štapica za ražnjić utisnuti duboko dvije rupice da se dobiju obrve (svaki put umočiti štapić u brašno da se ne lijepi).
4. Poslagati ih u tepsiju, ostaviti da jos narastu, premazati jajetom i peći na 200 stupnjeva dok blago ne porumene.