Kako prekomjerna briga o sebi može dovesti do wellness burnouta? Odgovore nam je dala psihologinja
U današnjem društvu, koje stalno promovira važnost brige o sebi, lako je upasti u zamku wellness burnouta, stanja mentalne i fizičke iscrpljenosti ...
Svi već znaju da je šećer štetan za organizam – previše šećera može dovesti do povećanja kilograma, uzrokuje propadanje zubiju i povećava rizik od dijabetesa, a postoji još jedna negativna nuspojava konzumacije šećera za koju neki možda i ne znaju, a to je da šećer remeti i san, i to tako da izaziva nesanicu tijekom vremena u kojem ćete žudjeti za šećerom.
Studija iz 2016. godine utvrdila je da ljudi koji konzumiraju mnogo šećera manje spavaju i nemirniji su po noći, a prema mišljenju liječnika za poremećaje spavanja dr. Michaela Breussa, prevelika konzumacija šećera potiče i glad kasno na večer, jer tada razina šećera u krvi počne ‘ludovati’.
To, naravno, loše utječe na san, a sutradan imamo još veću žudnju za slatkim – i tako u krug.
“Kad jedemo slatko, šećer u krvi raste i gušterača oslobađa inzulin, što šećer u stanicama pretvara u ‘gorivo’ “, objasnio je dijetetičar Alex Evans, koji napominje i da nas jedenje šećera kasno navečer previše stimulira i razbuđuje, jer dobivamo energiju i spremni smo za aktivnost u vrijeme kad idemo u krevet.
“Šećer iz organizma izvlači puno magnezija koji nam je potreban za spavanje”, rekla je nutricionistička terapeutkinja i autorica Charlotte Watts, a ističe i da bismo kasno navečer posebno trebali izbjegavati čokoladu koja sadrži kofein i druge stimulanse uz šećer.
“Što se manje oslanjate na šećer tijekom dana, to ćete zdravije spavati noću”, kaže Watts i napominje da prosječnoj odrasloj osobi treba najmanje sedam sati sna, a kombinacija loše prehrane i lošeg spavanja može ozbiljno narušiti zdravlje.
“Prehrana i spavanje međusobno se nadopunjuju”, kaže Evans i preporučuje da dva sata prije spavanja izbjegavamo jesti uopće, a pogotovo slatko.
“Ljudi često sa slatkim liječe tugu, no to se može promijeniti”, dodaje ona, a dijetetičarka Anna Hardman kaže da se za dobar san preporučuju namirnice sa visokim udjelom triptofana, kao što su grah, leća, orašasti plodovi, cjelovite žitarice i perad.
“Triptofan pomaže u stvaranju neurotransmitera serotonina, koji je poznat i kao ‘hormon sreće’ “, rekla je Hardman za Guardian, a taj nas hormon ‘priprema za dobar san’.
Watts preporučuje i da dovoljno jedemo tijekom dana, i to dosta bjelančevina za doručak, kako bismo spriječili fluktuirajuće razine šećera u krvi.
“Što se manje oslanjate na šećer i kofein da vas razbude tijekom dana, noćni život će vam biti zdraviji”, kaže.
Foto: Thomas Kelley / Unsplash