Iako su svi tipovi tijela jedinstveni i lijepi na svoj način, određeni tipovi građe tijela skloniji su nakupljanju masnoća u određenim područjima. Neke žene brže nakupljaju masnoće oko struka, dok druge oko kukova i bedara. S tim “problematičnim područjima” dolaze i problemi s održavanjem kilaže i odabirom pravilne prehrane za svaki tip građe.
PRAVOKUTNIK
Ovaj tip građe karakteriziraju uski bokovi i nenaglašen struk.
Iako ste manje skloni nakupljanju suvišnih kilograma, u prehranu biste trebali uključiti hranu bogatu zdravim masnoćama (avokado, bademi, losos i sl.) kao i biljne proteine.
Nemojte zaboraviti to da, koliko god bili vitki, zdrava prehrana je i dalje nužna. Stoga svedite unos slatkiša i brze hrana na najmanju moguću razinu.
JABUKA
Ako je ovo vaš tip građe, skloni ste nakupljanju masnog tkiva u središnjem području vašeg tijela. Najbolje vam odgovara više manjih obroka raspoređenih tijekom dana.
Konzumirajte hranu bogatu vlaknima, voće, mliječne proizvode s manjim udjelom masnoće i vitamin C. Ako jedete jogurte, dobro je odabrati one vrste koje pospješuju probavu.
Izbjegavajte hranu koja napuhuje i uzrokuje oticanje kao što su kruh, brza hrana i određene vrste povrća.
KRUŠKA
Tijelo oblika kruške karakterizira veći opseg bokova i uži gornji dio tijela. Žene ovog tipa građe sklone su nakupljanju masnoća oko bokova i u bedrima, kao i retenciji vode.
Preporučuje se prehrana bazirana na mesu, ribi, jajima, mliječnim proizvoda i ostalim namirnicama visokog udjela proteina.
Lubenice i ananas su također odličan izbor jer olakšavaju otpuštanje viška tekućine iz organizma i uklanjaju toksine koji usporavaju metabolizam. Dobro ih je kombinirati s biljnim čajevima.
Izbjegavajte hranu s visokim razinama natrija kao što su bijeli kruh, riža i tjestenina. Bolje ih je zamijeniti proizvodima od cjelovitog zrnja.
PJEŠČANI SAT
Iako najpoželjniji oblik tijela, žene ovog tipa građe sklone su ravnomjernom nakupljanju viška kilograma i manjku mišićnog tonusa.
Sklonije su i višim razinama šećera u krvi pa se preporučuje hrana niskog glikemijskog indeksa te pet do šest manjih obroka tijekom dana. Dobro je jesti više svježeg voća, povrća i zdravih masnoća. Bijeli kruh, rižu i tjesteninu preporučljivo je zamijeniti proizvodima od cjelovitog zrnja.