Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Kupina (Rubus fruticosus) je naziv za nekoliko vrsta biljaka penjačica iz roda Rubus, porodice ruža (Rosaceae). Najčešće rastu na zaštićenim mjestima uz rubove šuma, ograde, putove, uz živice ili šumarke. Danas se dosta uzgajaju u vrtovima, ali, ako možete, radije birajte divlje kupine.
Grci i Rimljani koristili su plodove, lišće, koru i korijenje kupine u liječenju brojnih bolesti, od blagih infekcija do otrovnih ugriza. Tijekom 18. stoljeća u Europi je bila toliko popularna za liječenje gihta da je nazvana „giht bobicom“.
Izuzetno ljekovita svojstva
Nedavna istraživanja samo opravdavaju njezinu tisućugodišnju terapeutsku primjenu.
Ljudima je slabo poznato koliko je ovo voće zapravo ljekovito, a popis medicinskih primjena ispunio bi stranice i podeblje knjige, kako piše Dnevni avaz.
Kupina je trnovit grm dugih i savijenih grana visok 50-300 cm. Cvjeta od svibnja do kolovoza, plodovi su sitni, jagodičasti, najprije crveni, a kasnije kasnije potamne do tamnoplave i gotovo crne boje. Sazrijevaju od kolovoza do listopada.
Energetska vrijednost 100 g svježih kupina je 43 kcal, sadrži 9,6 posto ugljikohidrata, 1,4 posto proteina i 0,5 posto masti. Od minerala kupina sadrži: kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, mangan, cink i bakar.
Od vitamina kupine sadrže vitamin C, vitamin A, vitamin E i vitamin K. Svježe kupine u 100 g sadrže 5,3 g dijetalnih vlakana, 128 mcg beta karotena i 118 mcg luteina+zeaksantina.
Kupina je supervoće, prije svega zbog vrlo ljekovitih antioksidanasa, kao što su antocijani, elaginska kiselina, kafeinska kiselina, p-kumarinska kiselina, rutin, galna i cimetna kiselina.
Da bi se u potpunosti iskoristila pozitivna svojstva kupina, preporučuje se konzumiranje zajedno s nekim drugim bobičastim ili sličnim voćem, čime se ostvaruje sinergistički efekt i bolja iskoristivost ljekovitih sastojaka.
Snažan čuvar vida
Kupine obiluju antioksidansima koji na više načina štite naš organizam. Komponente poput fenolne kiseline, flavonoida i flavonola antocijanozida štite od mnogih bolesti uzrokovanih oksidativnim oštećenjima.
Od posebne važnosti su antioksidansi antocijanozidi koji imaju gotovo nevjerojatno pozitivne učinke na zdravlje. U 14 kliničkih studija na 694 ispitanika, antocijanozidi su pokazali pozitivan učinak na zdravlje.
Kupine izvrsno djeluju i na zdravlje očiju. U jednoj od studija 50 ispitanika uzimalo je tri puta na dan ekstrakt s antocijanozidima i vitamin E. Kod 97 posto ispitanika progresija bolesti je stala. U drugoj studiji rađeno je slično testiranje kod oboljelih od makularne degeneracije, rezultat je bio – značajno poboljšanje vida.
Izvrsni rezultati postignuti su i kod dijabetičke retinopatije. Dijabetes uzrokuje brojna oštećenja u tijelu. Istraživanja su potvrdila da antioksidansi mogu značajno umanjiti progresiju oštećenja organa, posebno očiju.
Antocijanozidi također jačaju stjenke krvnih žila i tako preveniraju pojavu varikoznih vena. Četrdeset sedam ispitanika s tim problemom svakodnevno je uzimalo anoticijanozide te su primijetili značajne promjene nabolje.
Prirodna zaštita od raka
Bobičasto voće dobar je saveznik u borbi s rakom. Tu spada i kupina, koja se nalazi na listi top 10 namirnica s najviše antioksidanasa koji djeluju preventivno protiv karcinoma. Posebno se ističe u borbi protiv raka pluća, debelog crijeva i jednjaka.
Mikronutrijenti iz kupine imaju zaštitno djelovanje i sprječavaju rast malignih stanica. To potvrđuju i mnoge studije koje antocijaninima i tvarima poput elagične kiseline i cijanidin-3-glukozida pripisuju utjecaj na smanjivanje tumora i metastaza.
Zahvaljujući visokoj koncentraciji fitoestrogena, što je dokazano znanstvenom studijom na Sveučilištu Helsinki, ispituje se uloga u sprječavanju raka dojke i grlića maternice.
Snižava temperaturu i ublažava bolove
Istraživanje provedeno na Sveučilištu Pittsburgh otkrilo je da kupine prirodno sadrže tvari koje razaraju stanice leukemije. Antioksidansi također imaju i antivirusna i antibakterijska svojstva.
Značajna prednost u konzumiranju kupina je i to da se organizmu osigurava visok sadržaj dijetalnih vlakana, koja doprinose smanjenju rizika od pojave dijabetesa, divertikuloze i stvaraju osjećaj sitosti, što pomaže u reguliranju tjelesne težine.
Kupine prirodno sadrže salicilnu kiselinu (aktivni sastojak aspirina) koja se inače koristi za ublažavanje bolova, snižava temperaturu i djeluje protuupalno. Visoki udio tanina može poboljšati zacjeljivanje manjih rana, ublažiti probavne smetnje i upalu probavnog sistema. U Njemačkoj zdravstvena zajednica preporučuje kupine za ublažavanje hemeroida.
Kupinovo vino
Stručnjaci preporučuju ljekovito kupinovo vino kod anemije, iscrpljenosti, slabe uhranjenosti, kod problema s probavom, reguliranja krvnog tlaka ili cirkulacije.
Osim što liječi anemiju, kupinovo vino pojačava apetit te doprinosi boljem lučenju žući i izbacivanju mokraće. Istraživanja su također pokazala kako povoljno djeluje i na pojedine kožne bolesti (razne lišajeve, osipe i psorijazu).
Od svih bolesti, kupinovo se vino najčešće koristi kod liječenja anemije, koja u pravilu nastaje zbog manjka željeza u krvi. Radi normalnog razvoja i dobrog zdravlja, potrebno je u organizam unositi veće količine željeza. Liječnici preporučuju decilitar kupinova vina dnevno prije jela.
Ljekovit je i list
Čaj od lista kupine ima ljekovita svojstva. Obiluje adstringentnim taninima koji djeluju stezujuće i tako se koriste kod proljeva i dizenterija. Toliko je učinkovit da ga je Njemačka komisija uvrstila u svoj registar kao tretman protiv proljeva.
Koristi se i za smanjivanje krvarenja iz rana, grlobolje, hemeroida. Trudnicama se preporučuje mjesec dana prije poroda piti čaj od kupinovog lišća i sve druge pripravke od te biljke da bi im porod prošao što lakše.
Oblozi od čaja koriste se za liječenje podbuhlosti lica i očiju.
Čaj se priprema tako da se 2 čajne žličice suhih listova kupine prelije s 250 ml kipuće vode i nakon 15 minuta procijedi. Pije se ili grglja kod grlobolje, upale krajnika, dušnika, bolesnih desni i afta u ustima.
Za zdravlje krvnih žila i srca
Obilje flavonola u kupini čini je blagotvornom za zdravlje srca. Prisutnost magnezija i vlakana sprječava blokiranje arterija i stimulira tok krvi. To smanjuje rizik od srčanih bolesti poput moždanog i srčanog udara te ateroskleroze. Magnezij pomaže u regulaciji krvnog tlaka, prevenciji aritmije i nepravilnih otkucaja srca.
Za bolje pamćenje
Redovito konzumiranje kupina od velikog značaja je za kognitivne sposobnosti. Polifenolni spojevi iz kupine pomažu usporiti slabljenje motoričkih i kognitivnih sposobnosti, poboljšavaju pamćenje i neuralne funkcije. Ispituje se i preventivno djelovanje kupine na Alzheimer.
Saznaj više
1. Korist od jedne porcije kupina jednaka je konzumaciji dvije ili tri porcije drugih zdravih namirnica kao što su jabuke, brokule, pa čak i špinat.
2. One ublažavaju paradentozu, upale, prirodni su afrodizijak i smiruju živce. Zbog toga što su ukusne i primamljive, popularne su kod svih generacija.
3. Elaginska kiselina u kupinama ne razara se termičkom obradom, pa ostaje u marmeladama ili drugim slasticama od kupine zadržavajući svoje ljekovito djelovanje.
4. Kupine se i dobro zamrzavaju. Oprane i osušene kupine posložite na pladanj u jednom sloju i stavite u zamrzivač. Zatim zamrznute kupine prebacite u hermetički zatvorene posude ili plastične vrećice, istisnite zrak i stavite etiketu s datumom zamrzavanja. Možete ih čuvati do šest mjeseci.