Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Popularna kombucha sve se više pije, a mnogi ne znaju za njezine prednosti
Kombucha je fermentirani čaj koji se konzumira tisućama godina, a smatra se da potječe iz Kine ili Japana. Izrađuje se dodavanjem određenih sojeva bakterija, kvasca i šećera u crni ili zeleni čaj, a zatim se pusti da fermentira tjedan dana ili više. Tijekom tog procesa bakterije i kvasac stvaraju film nalik gljivama na površini tekućine. Zbog toga je kombucha poznata i kao “čaj od gljiva”.
Osim vrlo zanimljivog okusa, ima i zdravstvene prednosti kao i čaj, a bogat je korisnim probioticima. Kombucha također sadrži antioksidanse, može ubiti štetne bakterije i može pomoći u borbi protiv nekoliko bolesti. Evo nekoliko znanstveno utemeljenih činjenica koje se vežu uz kombuchu. Pročitajte više: Donosimo recept za kombuchu, ukusni čak protiv toksina i kandide
Proces fermentacije kombuche proizvodi octenu kiselinu, zbog čega pojedincima okus može imati natruhe octa, najviše kao onog jabučnog. Tu je i nekoliko drugih spojeva, razine alkohola i plinova u tragovima koji ga čine gaziranim. U cijeloj toj tekućini raste i velika količina bakterija. Iako još uvijek nema dokaza o probiotičkim prednostima kombuche, ona sadrži nekoliko vrsta bakterija mliječne kiseline koje mogu imati probiotičku funkciju. Pročitajte više: 10 food trendova za 2022. godinu na koje trebate obratiti pažnju
Probiotici osiguravaju vašim crijevima zdrave bakterije. Ove bakterije mogu poboljšati mnoge aspekte zdravlja, uključujući probavu, upalu, pa čak i gubitak težine. Iz tog razloga, dodavanje napitaka poput kombuche u vašu prehranu moglo bi poboljšati vaše zdravlje na mnoge načine.
Antioksidansi su tvari koje se bore protiv slobodnih radikala, reaktivnih molekula koje mogu oštetiti vaše stanice. Mnogi znanstvenici vjeruju da su antioksidansi iz hrane i pića bolji za vaše zdravlje od onih u obliku dodataka, kako piše Healthline. Čini se da kombucha, posebno kad se napravi sa zelenim čajem, ima antioksidativne učinke na jetru.
Studije na štakorima otkrivaju da pijenje kombuche redovito smanjuje toksičnost jetre uzrokovanu otrovnim kemikalijama, u nekim slučajevima za najmanje 70 %. Iako još ne postoje ljudske studije o ovoj temi, čini se da je to obećavajuće područje istraživanja za osobe s bolestima jetre.
Poput polifenola u čaju, octena kiselina koju sadrži kombucha može ubiti mnoge potencijalno štetne mikroorganizme. Čini se da kombucha napravljena od crnog ili zelenog čaja ima snažna antibakterijska svojstva, osobito protiv bakterija koje uzrokuju infekcije i gljivica Candida. Ovi antimikrobni učinci potiskuju rast nepoželjnih bakterija i kvasaca, ali ne utječu na korisne, probiotičke bakterije i kvasce koji sudjeluju u fermentaciji kombuche. Pročitajte više: Crijevne bakterije utječu na našu psihu, no postoji način kako možemo poboljšati ovu važnu vezu
Od dijabetesa tipa 2 boluje više od 300 milijuna ljudi diljem svijeta. Karakterizira ga visoka razina šećera u krvi i otpornost na inzulin, a jedna studija na štakorima s dijabetesom pokazala je da kombucha usporava probavu ugljikohidrata, što smanjuje razinu glukoze u krvi. Također je poboljšao funkciju jetre i bubrega. Kombucha napravljena od zelenog čaja vjerojatno će biti još korisnija jer se pokazalo da sam zeleni čaj smanjuje razinu glukoze u krvi. Kako jedna opsežna studija na gotovo 300 000 pojedinaca svjedoči da osobe koje piju zeleni čaj imaju 18 posto manji rizik da postanu dijabetičari, postoje indikacije da bi i kombucha mogla činiti isto. No potrebna su daljnja istraživanja na ljudima kako bi se istražile prednosti kombuche kod dijabetesa.
Foto: Unsplash