Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Bademi su definitivno prava nutritivna snaga. Donosimo šest prednosti njihovog svakodnevnog konzumiranja.
Osim što su ukusna grickalica i neizostavan dodatak za torte i kolače, bademi su izrazito ljekoviti i dobri za vaše zdravlje. Kao prava riznica esencijalnih nutrijenata, opskrbit će vaš organizam vitamnimom E, moćnim antioksidansom te mineralima: magnezijem, manganom, bakrom i fosforom; a također osiguravaju manje količine kalcija, željeza, kalija i raznih vitamina B-kompleksa.
Zbog svog nutritivnog sastava blagotvorno djeluju na cjelokupno zdravlje, a posebno ćete ih voljeti želite li poboljšati zdravlje svog krvnožilnog sustava, imate li problame sa šećerom u krvi, trudite se smršavjeti ili jednostavno želite njegovati svoju kožnu iznutra prema vani. U nastavku pronađite razloge zbog kojih ćete ih željeti uvrstiti među omiljene dnevne grickalice, kao i preporučenu dnevnu količinu i najbolji način konzumacije.
Bademi su bogati zdravim mononezasićenim masnoćama, koje mogu pomoći u snižavanju razine lošeg kolesterola, smanjujući rizik od srčanih bolesti.
Bademi imaju nizak glikemijski indeks i bogati su vlaknima koja pomažu u regulaciji razine glukoze u krvi, što ih čini odličnim međuobrokom za osobe s dijabetesom.
Unatoč tome što su bogati kalorijama, bademi mogu pomoći u regulaciji tjelesne težine. Proteini, vlakna i zdrave masnoće u bademima potiču osjećaj sitosti, smanjujući ukupni unos kalorija.
Vitamin E u bademima djeluje kao antioksidans, pomaže u zaštiti kože od oštećenja i održava njezin mladenački izgled.
Bademi su dobar izvor kalcija, magnezija i fosfora, koji su važni za održavanje snažnih kostiju.
Ovi su orašidi prepuni vitamina i minerala poput vitamina E, magnezija i kalija pa pružaju esencijalne hranjive tvari koje podupiru cjelokupno zdravlje.
Nutricionisti preporučuju konzumaciju oko 28 grama ili otprilike 22-23 badema (oko 160 kalorija) dnevno za optimalne zdravstvene prednosti. Uključivanje ove količine u vašu svakodnevnu prehranu može značajno pridonijeti vašim prehrambenim potrebama dok istovremeno promiče zdravlje srca, regulira tjelesnu težinu i osigurava esencijalne vitamine i minerale.
Sirovi vs. pečeni: Konzumacija sirovih badema čuva njihova prirodna ulja i hranjive tvari. Premda lagano pečenje može poboljšati njihov okus, izbjegavajte visoke temperature jer mogu uništiti neke hranjive tvari.
Namakanje: Neki preferiraju namakanje badema preko noći kako bi se poboljšala probavljivost i apsorpcija hranjivih tvari, a istovremeno zadržali sadržaj vlakana tako što ih ne gule.
Foto: Kaboompics