Preporuke za prehranu beba i male djece u poplavljenom području

by | 23 svibnja, 2014

U cilju očuvanja zdravlja novorođenčadi, dojenčadi i male djece na poplavljenom području donosimo vam preporuke za prehranu.

beba

– Najbolja hrana za novorođenče i dojenčad je majčino mlijeko.

– Ukoliko majka doji poželjno je da nastavi dojiti. Dojenje je najsigurniji način prehrane. Majčino mlijeko uvijek je dostupno i sadrži sve potrebne hranjive tvari.

– Ukoliko se količina majčinog mlijeka zbog stresa smanji ne treba odustati od dojenja. Ako dijete često želi sisati i pri tome dugo sisa, to ne mora značiti da majka nema dovoljno mlijeka. Sisanjem, osim što zadovoljava potrebu za hranom, dijete ostvaruje povezanost s majkom koja je od velikog značaja.

– Ukoliko iz bilo kojeg razloga dijete ne sisa već je na prehrani adaptiranom mliječnom formulom, prilikom pripreme adaptirane mliječne hrane neophodna je higijena ruku osobe koja priprema hranu. Ruke je potrebno oprati mlakom vodom i sapunom, a u nedostatku vode ruke je potrebno dezinficirati 70% alkoholom ili sredstvom za dezinfekciju ruku. Vlažne maramice nisu dovoljne za dezinfekciju ukoliko nisu na bazi alkohola, odnosno ukoliko na pakiranju ne stoji natpis „antibakterijske“. Preporučuje se korištenje proizvoda u kojima je zamjena za majčino mlijeko već razmućena i spremna za korištenje, a koji se djetetu treba dati iz čiste šalice (najbolje je u tom slučaju koristiti čaše za jednokratnu upotrebu).

– Dojenčedi koja je stara 6 mjeseci i starija, uz mlijeko potrebna je i dopunska prehrana koja također treba biti zdravstveno sigurna. U uvjetima smještaja u kolektivnim centrima, ali i nakon povratka kući do potpunog saniranja domaćinstva, u cilju prevencije bolesti, savjetuje se korištenje industrijski proizvedene hrane za dojenčad uzrasta do godine dana.

– Za djecu od navršene godine i stariju savjetuje se korištenje konzerviranih namirnica (termički obrađenog i konzerviranog povrća i voća), ali i termički obrađeno povrće, suho voće, konditorski proizvodi, pakirani kruh, dvopek, krekeri, kao i dugotrajnog pasteriziranog mlijeka.

– Ukoliko ne postoje hladnjaci za čuvanje hrane, preostalu količinu neutrošene hrane potrebno je baciti.

– Prilikom pripreme namirnica neophodna je striktna higijena ruku, kao i temeljna termička obrada hranjivih namirnica životinjskog porijekla (meso, jaja, mlijeko). Voće i povrće koje se inače koristi u sirovom obliku oprati u mlakoj vodi, očistiti, ponovo oprati i termički obraditi.

– Sve namirnice koje su bile u kontaktu s vodom iz poplavljenog područja (poplavljeni hladnjaci, zamrzivači, ostave) niti u kojem slučaju ne koristiti za prehranu.

– Sve namirnice koje bi mogle doći u kontakt s vlagom držati u staklenim i metalnim dobro zatvorenim posudama.

– Važna napomena: neophodna je striktna higijena ruku, ne samo prilikom pripreme hrane već i higijena ruku prije konzumiranja hrane.

Izvor: Life Content