Kako prekomjerna briga o sebi može dovesti do wellness burnouta? Odgovore nam je dala psihologinja
U današnjem društvu, koje stalno promovira važnost brige o sebi, lako je upasti u zamku wellness burnouta, stanja mentalne i fizičke iscrpljenosti ...
Iako je proljeće najbolje vrijeme za čišćenje organizma, unos nešto teže hrane tijekom hladnih dana ostavlja posljedice i zahtijeva neprestanu brigu. Pokraj teže hrane tu su i toksini iz okoline, pa nije naodmet i u zimskom periodu očistiti organizam od viška otrova.
Postoje i neki signali koji upozoravaju na to da je tijelo opterećeno i da traži pomoć:
– glavobolja
– alergija
– problemi s kožom
– zadah i neugodan miris tijela
– depresija
– slabo pamćenje
– nadutost
– loša probava
– debljanje ili prekomjerno mršavljenje
– zatvor.
Kako biste lakše i djelotvornije očistili svoje tijelo, evo par namirnica koje biste trebali konzumirati u tom periodu:
1. Zeleno povrće
Kelj, poriluk, zelena salata, blitva, cvjetača i špinat. Kad god je moguće, jedite ovo povrće sirovo, a ukoliko je termička obrada ipak potrebna, kuhajte na pari kako bi sačuvali što više hranjivih sastojaka.
2. Limun
Vitamin C otapa toksine u vodi zbog čega oni lakše izlaze iz tijela. S obzirom na to da jetra ima više od 500 funkcija, ovo je vrlo zaposlen organ. Najvažnija uloga joj je filtriranje krvi i otpadnih tvari, lijekova, pesticida i drugih toksičnih tvari. Toksini koji su neutralizirani izlučuju se uz pomoć žuči, a limun je glavni saveznik u tome jer upravo potiče proizvodnju žuči, a pomaže i samoj detoksikaciji jetre pa tako i cijelog organizma.
3. Jabuke
Vlakna koja se nalaze u jabuci i pektin uvelike pomažu tijelu da se oslobodi teških metala i raznih aditiva.
4. Češnjak
Češnjak ima izrazito antibakterijsko i antivirusno djelovanje. U detoksikaciji pomaže tako što se aktivira enzim koji pak pomaže radu jetre.
5. Kupus
Odlična namirnica koja sadrži enzime koje poput češnjaka pomažu bolji rad jetre.
6. Cikla
Ovo povrće odličan je izvor vitamina B3, B6 i C, a također sadrži beta-karoten, magnezij, kalcij, cink i željezo.
Foto: Unsplash