Biljne ljekovite supstance, bakterije koje pospješuju probavu i vitaminski preparati, unaprijedit će naše zdravlje i biti dobra preventiva od gripe, koja nas tradicionalno muči u ovom periodu…
Glavno pitanje pred sezonu jesen/zima, osim onog u vezi s trendovima, je kako se zaštiti od gripe i prehlade. S obzirom da je za većinu nas nemoguće izbjeći zagušljive prostorije u kojoj boravi veilki broj ljudi, najbolja taktika je jačanje imuniteta i unos namirnica koje pomažu u očuvanju zdravlja. Evo popis:
Probiotici
Naš imunološki sustav jači je ukoliko u našim crijevima ima više korisnih bakterija, tj. probiotika. To su oni mikroorganizmi koji stvaraju mliječnu kiselinu i tako sprječavaju dospijevanje uzročnika bolesti u tijelo. Probiotici koji se nalaze u određenim mliječnim proizvodima spadaju u ovu grupu korisnih bakterija. Ima ih i u miso pasti, kao i u prirodno fermentisanoj turšiji i kiselom kupusu. Učinak djelovanja probiotika ovisi od redovitosti unošenja. Preporučuje se svakodnevna konzumacija probiotičkih jogurta, ili, za osobe koje izbjegavaju mliječne proizvode, svakodnevna makrobiotička miso juha ujutro.
Matična mliječ
Hrana pčelinje matice, koja se u ponudi nalazi u vidu ampula ili u kombinaciji s medom, polenom i vitaminima, preporučuje se za jačanje živaca, kao i za ljepotu kose i kože. Obratite pažnju od koga nabavljate prirodne preparate s matičnim mliječom i medom jer ovi proizvodi mogu sadržavati štetne tragove pretjerano primijenjivanih medikamenata koji se koriste pri uzgoju. Ako je moguće, odlučite se za med iz organske proizvodnje.
Đumbir
Svjež, ili kao preparat, ovaj korijen porijeklom iz Azije dokazano pomaže kod smetnji u probavi, nadutosti trbuha, mučnine, morske bolesti i vrtoglavice. U Ajurvedi i tradicionalnoj kineskoj medicini đumbir se koristi kao „vata-čaj” koji smiruje napete „vata” tipove osobnosti. Eterična ulja đumbira pomažu kod probave i stanične razmjene tvari. U velikim količinama đumbir podiže krvni tlak i utječe na preparate za liječenje visokog krvnog tlaka. U malim količinama (pola žličice umiješane u jelo pred kraj kuhanja) đumbir je ljekovit za sve osobe.
Antioksidansi
Vitamini A, C i D dobri su za uništitelje slobodnih radikala i na taj način ublažavaju učinke starenja i sprječavaju nastanak raka. Prema jednom istraživanju, ako pretjerate s unosom ovih vitamina u organizam, učinak je suprotan od željenog. Moguće objašnjenje je da se na ovaj način uništava previše slobodnih radikala, koji nisu isključivo štetni, nego nekad čak i sudjeluju u procesima obrane organizma. Zaključak je da su antioksidansi zdravi, ali se preporučuje uzimanje kroz voće i povrće, a ne putem tableta ili u kapsulama.
Ehinacea
Ekstrakti ove biljke dokazano su učinkoviti kod oslabljene otpornosti organizma. Ehinacea neće spriječiti da se prehladite, ali će u svakom slučaju značajno ubrzati ozdravljenje.
Aloe vera
Pomade ili gelovi napravljeni od ovog sastojka istoimene tropske biljke koriste se uspješno za njegu kože i ubrzano liječenje rana. Treba znati: ovo djelovanje je uspješno velikim dijelom zbog visokog sadržaja vode u aloe vera preparatima.
Kantarion
Ova biljka, čije se ulje tradicionalno koristi za tretiranje opeklina i nadražene kože, prirodno je umirujuće sredstvo koje pomaže i kod naglih promjena raspoloženja. Dokazano je i da kantarion djeluje kod blagih depresija. Preparati od kantariona odnedavno se u nekim zemljama EU izdaju samo uz liječnički recept jer je uočeno da mogu izmijeniti djelovanje nekih kontraceptijskih preparata.
Soja
Budući da Azijatkinje jedu dosta soje i da je primijećeno kako one manje pate od klimakteričnih tegoba, pretpostavljalo se da su za to zaslužni fitoestrogeni (biljni hormoni slični estrogenu) koji se nalaze u ovoj mahunarki. Rezultati najnovijih istraživanja poljuljali su tu tvrdnju: utvrđeno je da problemi žena vezani za prijelazne godine nisu bili umanjeni nakon kratkoročnog redovitog doziranja ovih biljnih hormona. „Azijski fenomen” se vjerojatno zasniva na dugogodišnjem unosu fitoestrogena iz soje, počevši od ranog djetinjstva. Kao namirnica u redovitoj prehrani soja je preporučljiva: ima puno vlaknastih tvari, B vitamina, vitamina E, kalija i kalcija. Proteini u soji jednako su vrijedni kao oni iz mesa. Sojino mlijeko je alternativa kravljem kod osoba koje nisu tolerantne na laktozu.
Važno: Izbjegavajte sojine ljuskice i komadiće, već soju konzumirajte u obliku tofua, okare, tempeha, miso paste, tamarija i drugih tradicionalnih azijskih proizvoda.