Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Iskoristite još ovo malo šparoga koje pronalazite u dućanima i pripremite ovaj lagani ručak
Ovaj recept za salatu od tjestenine od šparoga brz je i jednostavan. Riječ je o laganoj hrani koja sadrži “taman” dovoljno proteina da vas previše ne zasiti pod ovim visokim temperaturama. Odlična je i kao topli i kao hladni obrok, za lagano i nužno potrebno osvježenje.
Sastojci:
1 kilogram svježih šparoga, krajeva obrezanih i bačenih
1 kilogram tjestenine od cjelovite pšenice
sok i korica 1 limuna (oko 3 žlice soka, 1 žlica korice)
1 žlica maslinovog ulja
(po želji) 1 žlica octa od crnog vina
2/3 šalice izmrvljenog feta ili kozjeg sira (ili parmezana)
1/4 šalice svježeg bosiljka
crni papar
pinjoli ili brazilski orasi po želji
Priprema:
Šparoge izrežite po dijagonali na komade veličine zalogaja. Stavite na stranu.
U velikoj posudi skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju. Otprilike 3 minute prije nego što je tjestenina gotova, umiješajte šparoge.
Kad tjestenina bude al dente, ulijte tjesteninu i šparoge u cjedilo (ili procijedite vruću vodu). Zatim isperite tjesteninu i šparoge hladnom vodom dok se ne ohlade.
Vratite tjesteninu u lonac te prelijte limunovim sokom i koricom i maslinovim uljem (i crvenim vinskim octom, ako ćete ga koristiti) dok se ne spoji.
Dodajte sir, bosiljak i nekoliko prstohvata crnog papra (sada možete, ako želite, dodati i brazilske orahe i pinjole) i pomiješajte dok se ne stopi.
Po potrebi kušajte i začinite dodatno crnim paprom.
Poslužite odmah ili pokrijte i ostavite u hladnjaku do tri dana.
Foto: Shutterstock