Prijedlog za ručak: Punjeni šaran na riži

by | 18 ožujka, 2016

punjeni-saran-na-pirincu

Sastojci:
– 1 šaran od 2 kg
– 250 g riže
– 150 g slanine
– 2 glavice luka
– 4 češanja češnjaka
– 1,5 žlice mljevene ljute paprike
– 150 g šampinjona
– 1 pakiranje miješanog smrznutog povrća
– 150 g mliječi
– 150 g ikre
– 2,5 dl bijelog vina
– 2 dl vrhnja za kuhanje
– 4 dl ulja
– mješavina začina
– sol, papar

Priprema:
1. Luk sitno nasjeckati, češnjak prerezati napola. Slaninu narezati na štapiće, šampinjone na listove, a šarana očistiti i oprati.
2. Na malo ulja popržiti luk kako bi postao staklast, a zatim dodati ikru i mliječ, uliti 2 dl ulja i pričekati da proključa. Zatim dodati 1/2 žlice mljevene ljute paprike, papar i sol po želji, promiješati i skloniti sa štednjaka.
3. U slanoj vodi napola skuhati rižu, šampinjone i miješano smrznuto povrće, te ocijediti od viška tekućine i začiniti po želji.
4. Šarana začiniti i zarezati poprečno na nekoliko mjesta s obje strane, pa u proreze staviti polovice češnjaka i slaninu. Unutrašnjost šarana napuniti pirjanom mliječi i ikrom.
5. Dno nauljenog pekača prekriti mješavinom riže i povrća. Odozgora staviti punjenog šarana, zaliti s 4 dl vode i ostatkom ulja. Posipati žlicom mljevene paprike i zaliti bijelim vinom, te poklopiti i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 ºC oko 40 minuta.
6. Pred kraj pečenja preliti mješavinom vina, vrhnja za kuhanje i ostalih začina po želji, pa vratiti u pećnicu da se zapeče.

Izvor i foto: Life Content