Sastojci:
– 320 g tjestenine
– 400 g sušenog bakalara prethodno hidratiziranog (natopljenog vodom), a može i svjež
– 300 g cherry rajčica
– 1 glavica luka
– 1 češanj neočišćenog češnjaka
– ekstradjevičansko maslinovo ulje po potrebi
– sol, papar, šećera, origano i peršin po želji
– 100 g ribanog ovčjeg sira
Priprema:
1. Operite rajčice. Osušite ih, prerežite napola i poslažite, okrenuvši ih nagore, u pleh obložen papirom za pečenje. Prelijte ekstradjevičanskim maslinovim uljem, solju, paprom, malom količinom šećera i origanom. Sušite ga u pećnici na 60 °C oko sat i pol.
2. Ako koristite sušeni bakalar, prvo ga očistite tako što ćete izvaditi kosti i dio kože. Zatim u tavi zagrijte malo maslinovog ulja, stavite češanj neočišćenog češnjaka i 2-3 komadića crvenog luka te pirjajte. Dodajte pripremljeni sušeni ili svježi bakalar, pojačajte temperaturu i pecite ga par sekundi. Okrenite ga i smanjite temperaturu. Dodajte rajčice zajedno s uljem i kuhajte oko 10 minuta. U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente. Dok se bakalar kuha, vrhom žlice razdijelite ga na komadiće.
3. U tavu s ribom dodajte procijeđenu tjesteninu i 2 zaimače vode u kojoj se kuhala. Isključite štednjak i dobro promiješajte. Dodajte naribani zreli ovčji sir. Stavite u tanjir i po želji ukrasite svježe nasjeckanim peršinom i maslinovim uljem.