Kad je riječ o pozitivnom stavu zemalja o menstrualnom zdravlju, Hrvatska je na 70. mjestu
Povodom početka Olimpijskih igara Intimina je provela istraživanje o reproduktivnom zdravlju na 206 zemalja koje se ovog ljeta natječu u Parizu - g...
Znate li da ako istu maskaru koristite duže od tri mjeseca i pritom je nepropisno čuvate, možete dobiti ozbiljnu očnu infekciju? Naime, iako nas i proizvođači kozmetike upozoravaju da je njihov rok trajanja najviše tri mjeseca, većina pripadnica ljepšeg spola koriste ih puno dulje, zanemarujući činjenicu da u njima može biti prava nakupina mikroorganizama.
Američki stručnjaci nedavno su testirali veliki broj maskara različitih proizvođača i ustanovili da čak 33 posto testiranih uzoraka sadrži bakerije. I to ne bilo koje! Kod većine uzoraka zabilježena je prisutnost nimalo bezazlenih stafilokoka i streptokoka, ali i gljivica!
Za njihovu prisutnost u dlačicama maskare nisu, međutim, krivi proizvođači, jer svi tipovi maskare sadrže supstancije koje, prema naznakama na uputama, tri mjeseca sprječavaju širenje bakterija. Nakon isteka tog roka maskara više nije sigurna za korištenje, a ponekad i ranije. Posebno je rizično ako su maskare na visokim temperaturama, a dame ih najčešće drže u torbici kako bi im uvijek bile pri ruci, tada se one tope i zaštitne supstancije brže razgrađuju, a bakterije ubrzano razmnožavaju. Stoga, važno je podsjetiti se osnovnih pravila čuvanja i korištenja maskare…
Obavezno je čuvajte na hladnom, suhom mjestu, ako ne u hladnjaku, onda u ormariću ili prostoriji na nižoj temperaturi
Maskaru koristite najduže tri mjeseca. Poslije tog roka zamijenite je novom, iako je možda niste do kraja potrošili.
Na trepavice nikada ne nanosite više od dva sloja. Puno slojeva može zatvoriti žljezde na rubu kapka.
Nikad je nemojte koristiti u vozilu! Prema tvrdnjama većine oftalmologa, u njihove ordinacije često dolaze žene s ozbiljnim oštećenjima rožnice i teškim infekcijama oka jer su se pokušale našminkati tijekom vožnje ili prilikom čekanja u automobilu na semaforu.
Foto: Diana Kadreva / Unsplash