Kako prepoznati dehidriranost kod bebe?
Britanski pedijatri dramatično upozoravaju kako davanje vode novorođenčadi može štetiti zdravlju, no domaći stručnjaci to opovrgavaju. Ipak, ne pre...
Prosinac je mjesec darivanja, a oni koji se svakako najviše vesele paketićima su najmlađi. U blagdanskim danima svi se malo opustimo kada je hrana u pitanju pa nerijetko budemo popustljiviji i prema djeci. Zašto ove godine ne biste svojim ukućanima pripremili zdravije kolače?
Prilikom izrade deserta kod kuće važno je dati prednost prirodnim i što manje prerađenim izvorima šećera. Kod pripreme omiljenih kolača, umjesto bijelog šećera, upotrijebite prirodne zaslađivače poput slada od žitarica, ili agavin sirup, koji će osigurati sladak okus, ali će i povoljno djelovati na koncentraciju glukoze u krvi. Ovi prirodni zaslađivači doprinose i manjem kalorijskom unosu, a većem unosu vitamina i minerala.
Kada je riječ o zdravim desertima, svakako treba spomenuti voće i jezgraste plodove. Pritom se treba okrenuti sezonskom voću, a to su jabuke, kruške, naranče, limun, grejp i mandarine, koje s biranim žitaricama možemo iskoristiti za pripremu zdravih kolača i maštovitih slatkih kaša.
Osim toga, dostupno je i smrznuto voće poput tamnog bobičastog voća, koje se također savršeno uklapa u razne deserte i voćne kašice. Za one koji vole i nešto manje slatke deserte, odlični su kolači i deserti s bundevom i mrkvom koji mogu poslužiti i kao ukusan međuobrok.
Suho voće dostupno je tijekom cijele godine, a također se uklapa u kolače. Možete ga poslužiti samo s jezgrastim plodovima, umjesto kupovnih slatkiša.
Ako se ipak odlučite za pripremu omiljenih kremastih kolača i torti, i male izmjene u njihovoj pripremi su značajne. Osim šećera, potrebno je paziti i na izbor masnoća, tako da se punomasno mlijeko i vrhnje zamijene onim s malim udjelom masnoća, jogurtom ili istim proizvodima na bazi soje.
Kod pripreme biskvita, umjesto bijelog brašna upotrijebite integralno, a ako se odlučite za slastice sa sirom, birajte svježi umjesto kremastog, masnog sira.
Za ljubitelje čokoladnog deserta, preporučujemo tamnu čokoladu sa što većim postotkom kakaa.
Izvor: bebe.hr