Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Umjesto suplemenata koji mogu stvoriti još veće probleme, nutricionisti savjetuju što češće konzumiranje sezama, kelja i suhih smokava jer obiluju ovim mineralom.
Sezam
Vjerovali ili ne, sirove sjemenke sezama sadrže čak sedam puta više kalcija od kravljeg mlijeka. Uz to, obiluju bakrom, manganom, željezom, vitaminima E i B1, biljnim smolama i gorkim tvarima koje mu daju prepoznatljiv miris.
Osim što je idealan za prevenciju osteoporoze, sezam poboljšava probavu, sprječava zatvor, snižava kolesterol, prevenira nastanak krvnih ugrušaka i ublažava kožnu bolest.
Da bi se maksimalno iskoristili svi hranjivi sastojci, treba se konzumirati svježe samljeven, kao dodatak raznim jelima, osobito salatama. Od sezama se pravi i odlična hranjiva i ljekovita pasta taan ili tahini koja se može naći u svim marketima i prodavaonicama zdrave hrane.
Suhe smokve
Sušene smokve su omiljena ”zdrava grickalica”, ali većina ljudi ne zna da su one prava mala riznica kalcija, te da bi najviše trebali ih konzumirati žene u menopauzi. Samo šaka ovih ukusnih plodova zadovoljava trećinu dnevnih potreba za kalcijem.
Također, dobar su izvor kalija koji regulira krvni tlak, a obiluju i rastvorljivim vlaknima koja snižavaju kolesterol i imaju i laksativan učinak, te se preporučuju osobama koje pate od kronične opstipacije. Visoka koncentracija glukoze i fruktoze u smokvi predstavlja zdraviju zamjenu za rafinirani bijeli šećer.
Kelj
Iz obilja hranjivih tvari koje sadrži kelj, izdvaja se kalcij, pa budući da je sezona tog povrća u tijeku, trebao bi se što češće naći na jelovniku. Da bi se sačuvali svi fitonutritijenti najbolje je da se priprema na pari. Zahvaljujući organo sumpornim spojevima iz svog sastava, kelj je prirodni zaštitnik organizma od raka pluća, prostate, debelog crijeva, jajnika i dojke. Uz to izvanredan je čistač organizma.
Badem
Ovo koštunjavo voće izuzetno je bogato mineralima koji su važni za zdravlje kostiju, kao što su kalcij, magnezij, mangan i fosfor, pa je od velike koristi u prevenciji osteoporoze. Poznato je da badem blagotvorno djeluje i na kardiovaskularni sustav, zahvaljujući visokom sadržaju mononezasićenih masnih kiselina i vitamina E. Snižava kolesterol i sprječava stvaranje naslaga na zidovima arterija, pomaže izgradnji kostiju, normalizira krvni tlak i rad srca.
Soja
Istraživanja su pokazala da vitamin K2, kojeg najviše ima u soji, ”lijepi” kalcij za kosti i samim tim ih jača, pa postoje razni suplementi koji sadrže ovu dobitnu kombinaciju. Soja sadrži aminokiseline bogate sumporom koji, formirajući sulfate u urinu, ne dozvoljavaju kalciju da se reapsorbira u krv i izbaci putem mokraće.
Pažljivo sa suplementima
Postoje razni lijekovi koji se koriste u terapiji osteoporoze, ali većina, nažalost, ima neželjene učinke. Stoga nije preporučljivo uzimati suplemente koji sadrže kalcij bez prethodne konzultacije s liječnikom. Istraživanja su pokazala da uzimanje tableta kalcija pojačava opasnost od srčanog udara jer mineral iz tableta ne može se apsorbirati, već se taloži u krvnim žilama, srcu, mozgu, zglobovima i u svim organima.
U prirodi se kalcij teško može sresti u slobodnoj, nevezanoj formi i uglavnom postoji kao kalcij-karbonat (škriljac) od kojeg se rade suplementi. Da bi se poboljšala apsoprcija kalcija, u tablete se dodaje vitmin D, ali ni to nije dovoljno, jer se skoro polovica tog minerala taloži tamo gdje ne treba.
Izvor: Life Content, Lekovito bilje