Ova refleksna radnja ne može se kontrolirati, a ponavlja se više puta u minuti. Ukoliko traje duže od dan-dva, neophodna je pomoć liječnika, a u ostalim slučajevima može se zaustaviti pomoću malih trikova i brojnih narodnih lijekova.
Do štucanja najčešće dolazi kada je trbuh nadut, što se događa kada se ”nagutamo” zraka nakon konzumiranja suviše tople ili hladne hrane i pića, ukoliko jedemo jako začinjenu hranu, uslijed brzog i prekomjernog unosa hrane, pretjeranog konzumiranja alkohola, a mogu ga izazvati i gazirana pića.
Iznenadna promjena tjelesne temperature, kao na primjer tuširanje hladnom vodom, također izaziva nadutost želuca i štucanje. Uzbuđenje, stres, smijeh, plač, vikanje kao i druge intenzivne emocije nerijetko su okidači ove neugodne pojave.
Mali trikovi
Većina poznatih trikova za zaustavljanje štucanja zasnivaju se na dva principa. Jedan od njih je stimulacija pneumogastričnog živca (živac lutalac, upravlja mekanim nepcem, ždrijelom i grkljanom) nekom drugom radnjom, koji će signalizirati mozgu da prestane sa štucanjem. Drugi princip utemeljen je na činjenici da visoka koncentracija ugljičnog-dioksida u krvi zaustavlja štucanje (zbog toga se na primjer zadržava dah).
Najpoznatiji narodni lijekovi
– pojesti žlicu šećera ili kakao praha;
– pojesti žlicu mješavine od podjednake količine crne gorušice i maslaca;
– usitniti pet-šest zelenih kardamona, prokuhati ih u dvije šalice vode, a kada polovica tekućine ispari, procijediti i popiti vrući čaj;
– pojesti nešto kiselo, krišku limuna ili naranče, ili popiti žlicu octa;
– pomiješati dvije žličice soli s pola šalice jogurta i polako popiti; djelotvorno je i sisanje korijena đumbira;
– veliku kašiku putera od kikirikija držati u ustima desetak sekundi, a zatim progutati bez žvakanja;
– pojesti malo chilli umaka;
– u čaši tople vode razmutiti žlicu meda, staviti na korijen jezika i progutati.
Čajevi protiv štucanja
– Kopar je jedan od najboljih lijekova protiv štucanja. Može se prožvakati žlica sjemenki ove biljke ili se skuhati čaj od četiri žličice ploda ili dvije žličice usitnjene svježe ili suhe biljke koje se preliju s 2,5 dl prokuhane vode. Nakon toga se čaj ostavi poklopljen tri do pet minuta, pa se procijedi i pije nezaslađen.
– Čaj od anisa također prekida štucanje, a priprema se tako što se žličica sjemenki prelije s 2 dl kipuće vode, procijedi i popije nakon desetak minuta.