Ove namirnice mogu vam izliječiti bolove, a sigurno ih imate u svojoj kuhinji.
Zubobolja
Nježnim žvakanjem karanfilića olakšat ćete zubobolju i upalu desni za samo dva sata. Karanfilić sadrži prirodni anestetik eugenol koji blagotvorno djeluje na zubobolju. Ova namirnica dobra je i kod smirivanja napuhnutosti trbuha.
Ukoliko nemate karanfilić u kuhinji onda sigurno imate češnjak. Kada vas boli zub, vjerojatno ne razmišljate o neugodnim mirisima ove namirnice. Češnjak sadrži alicin, koji se, kada prelomite češanj otpusti i počinje djelovati kao antibakterijsko sredstvo. Zato, kada vas sljedeći put zaboli zub, prelomite češanj češnjaka i stavite ga na bolno mjesto.
Ranice u ustima
Nakon prehlade ili gripe vrlo često javljaju se ranice u ustima koje mogu biti izuzetno bolne. Ali lijek i za ovaj problem nalazi se u kuhinji. Mažite ih četiri puta dnevno medom i to sve dok ne nestanu. Med je učinkovitiji od lijekova i to za čak 43 posto. Med se bori protiv upale, uništava viruse i ubrzava oporavak oštećenog tkiva.
Bol u mišićima
Đumbir sadrži spoj koje se zove gingerols, a za kojeg su znanstvenici otkrili da spriječava proizvodnju hormona koji stvara osjećaj boli. Za najbolju djelotvornost ove namirnice, dovoljno je da se jednom dnevno u jelo ubaci jedna žličica sušenog đumbira ili dvije žličice svježe nasjeckanog đumbira. Koliko je đumbir korisna namirnica govori i podatak da se također koristi i u borbi protiv mučnine i probavnih problema, ali je, također, koristan protiv blagog kašlja i prehlade. Godinama je poznato da đumbir pomaže i u borbi protiv raka jajnika.
Migrena
Znanstvenici savjetuju da ukoliko imate problema s migrenom, uz prepisan lijek uvijek popijete i šalice jake crne kave. Kofein stimulira organizam da brže i bolje apsorbira tablete protiv bolova. Istraživanja su pokazala da kava povećava djelotvornost lijekova protiv migrene za čak 40 posto i više.
Bol u uhu
Vjerovali ili ne i kod bolova u uhu najbolje pomaže dobro poznati narodni lijek – češnjak! Dvije kapi toplog ulja od češnjaka (izgnječite češanj češnjaka i pomiješate s uljem) nakapajte dva puta dnevno u bolno uho i terapiju ponovite tijekom pet dana.
Znanstvenici kažu da aktivni sastojci koji se nalaze u ovoj namirnici (germanij, selen, i sumporni spojevi) mogu uništiti desetine bakterija koje uzrokuju bolove bolje od medicinskih lijekova.
Bol u stopalima i problem s uraslim noktima
Često vam urastaju nokti? Namirnica koja vam se sigurno nalazi u kuhinji i koju svakodnevno koristi vam može pomoći – SOL. Znanstvenici sa Sveučilišta u Standfordu savjetuju da redovito potapate stopala u slanu toplu vodu. Ukoliko budete uporni ova bolna infekcija može nestati u roku od četiri dana! Odnos soli i vode bi trebala biti: jedna žličica soli na jednu čašu vode. Temperatura vode može biti i sobna, ne mora biti pretopla, samo je bitno da ne bude hladna. U ovakvoj otopini stopala držite oko 20 minuta, dva puta dnevno, sve dok se infekcija ne povuče.
Bolovi u leđima
Vrlo jednostavan, ali i vrlo ukusan način da se riješite neugodne boli u leđima je da jedete grožđe! Ukoliko dnevno pojedete samo jednu zdjelu grožđa, ono će opustiti krvne žile i tako pospješiti protok krvi u oštećena tkiva leđa, i to čak u roku od tri sata. Protok krvi ključan je za oporavak leđa, te neka vam ne bude teško pojedesti svakog dana malo grožđa. Neće vam sigurno škoditi.
Problemi s mokraćnim mjehurom
Konzumiranje jedne zdjele borovnica dnevno, bilo da su smrznute, svježe ili možda iscijeđene u sok, smanuje rizik od infekcije mokraćnog sustava za čak 60 posto. Borovnice su prepune tanina, biljnih spojeva koja su snažan prirodni neprijatelj bakterija koje uzrokuju probleme u mokraćnom mjehuru. Zato, ukoliko ste skloni problemima s mokraćnim kanalima uključite borovnicu u vašu prehranu. Ako ništa drugo poboljšat će vaš imunitet.
Kronični bolovi
Jeste li čuli za kurkumu? Ovaj popularni indijski začin, je čak tri puta djelotvorniji u ublažavanju bolova) od aspirina. Također, kurkuma može ublažiti kronične bolove za čak 50 posto kod ljudi koji se bore s artritisom. Posljednjih godina se dogodila eksplozija u istraživanjima kurkumina – antioksidansa pronađenog u kurkumi. Istraživanja su pokazala da ima protiuupalno, antivirusno, antibakterijsko, antifungalno i antitumorsko djelovanje. Znanstvenici preporučuju dodati 1/4 žličice ovog začina dnevno u bilo koje jelo, od riže, pa sve do mesa ili povrća.
Razni bolovi
Najnovija istraživanja pokazuju da se barem jedna od četiri žene bore s artritisom, gihtom ili kroničnom glavoboljom. Ako ste jedna (ili jedan) od njih, trešnje vam mogu olakšati bol. Antocijanini, spojevi koji daju trešnji crvenu boju, imaju protuupalna svojstva i to 10 puta jača od aspirina. Pojedite bar 20 trešanja dnevno, bilo da su svježe, smrznute ili sušene i jedite ih sve dok vam bol ne prestane.