Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Kada nas gripa ili prehlada savlada, mnogi od nas posegnut će za lijekovima, ali ove zdravstvene probleme mogu olakšati i prirodni snagatori.
Češnjak je snažan prirodni antibiotik koji svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu.
“U češnjaku se nalazi gotovo stotinu aktivnih kemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidanasa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih stanica. Još nije posve jasno kako svi sastavni dijelovi češnjaka djeluju u tijelu, no češnjak doista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje dišnih putova, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse”, ispričala je za portal zadovoljna nutricionistkinja Mateja Mrmić.
Stručnjaci preporučuju konzumiranje tri češnja češnjaka dnevno i najbolje ga je jesti u sirovom stanju. Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste potaknuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
Ulje divljeg origana
Ulje ove aromatične biljke smatra se jednim od najsnažnijih prirodnih antibiotika, a zbog njegove jačine treba biti oprezan kod unutarnje ili vanjske primjene i uvijek ga miješati s drugim jestivim uljima. Učinkovito se bori protiv bakterijskih infekcija i gljivičnih infekcija, a olakšava i respiratorne probleme stoga je sjajan saveznik tijekom sezone gripe i prehlade. Saznajte više o ulju divljeg origana i zdravstvenim problemima koje liječi.
Ginseng
Nazivaju ga korijenom života jer prije svega pomaže u potpunom iskorištavanju vitamina i mineralnih tvari u organizmu. Korijen ginsenga sadržava ginsenozide, tvari koje podižu opće stanje organizma, pomaže kod upalnih bolesti zglobova, probavnih smetnji, umora, nesanice, djeluje na slabokrvnost, jača imunitet i ublažava stres.
Ginseng djeluje na povećanje aktivnosti bijelih krvnih stanica, koje se bore protiv bakterijske i virusne infekcije.