Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Ulazak u proljeće i ljeto donosi ne samo toplije dane i cvjetanje prirode već i obilje svježeg voća koje možete iskoristiti za pripremanje prirodnog soka!
Kombinacija sočnih jagoda, osvježavajućih limeta i mirisnih mente ili možda slatke breskve, sočne kruške i ljutkastog đumbira čini neodoljive napitke koji će vas osvježiti i ispuniti energijom. Ako ne volite voće, ovo je jedan od načina kako ipak možete iskoristiti sve njegove dobrobiti.
U svakom slučaju, prvo krenite odabirom svježeg sezonskog voća koje volite ili koje je trenutno dostupno. Operite voće pod mlazom vode kako biste uklonili nečistoće, a ako je potrebno, ogulite voće i uklonite koštice, sjemenke ili peteljke, ovisno o vrsti voća koju koristite.
Narežite voće na manje komade kako bi se lakše miksalo i kako bi sok bio glađi, a možete mu dodati limun, limeta, đumbir, svježa menta ili čak zelene listove poput špinata ili kelj. Najbolje je piti odmah svježe pripremljeni sok, a u njega možete dodati led ako želite i odmah poslužiti.
Istražili smo i pronašli jednostavne i odlične recepte za prirodne sokove sa sezonskim voćem – proučite i krenite u pripremu!
Pročitajte: 7 zdravih grickalica koje vam mogu pomoći u bržem mršavljenju
Sastojci: jagode, limete, malo meda – po želji
Priprema: Operite jagode i uklonite peteljke. Iscijedite sok od limete. Stavite jagode i sok od limete u blender, dodajte malo meda po želji. Miksajte dok ne postane glatko. Procijedite sok ako želite ukloniti pulpu.
Sastojci: ananas, krastavac, svježa metvica
Priprema: Ogulite ananas i krastavac. Narežite ih na manje komade. Stavite ananas, krastavac i nekoliko listova svježe metvice u blender. Miksajte dok ne postane glatko. Po želji dodajte malo vode ako je sok pregust.
Sastojci: maline, nar, limun
Priprema: Operite maline i nar. Iscijedite sok od limuna. Stavite maline, nar i sok od limuna u blender. Miksajte dok ne postane glatko. Po potrebi razrijedite s malo vode ako je sok pregust.
Sastojci: trešnje, limun, malo meda – po želji
Priprema: Operite trešnje i uklonite koštice. Iscijedite sok od limuna. Stavite trešnje i sok od limuna u blender, dodajte malo meda po želji. Miksajte dok ne postane glatko. Procijedite sok ako želite ukloniti pulpu.
Sastojci: kivi, zelena jabuka, svježa menta
Priprema: Ogulite kivije i jabuku te uklonite sjemenke. Narežite ih na manje komade. Stavite kivije, jabuku i nekoliko listova svježe mente u blender. Miksajte dok ne postane glatko. Dodajte led za dodatnu svježinu.
Sastojci: jagode, maline, borovnice, limun
Priprema: Operite voće. Iscijedite sok od limuna. Stavite jagode, maline, borovnice i sok od limuna u blender. Miksajte dok ne postane glatko. Po potrebi dodajte malo vode ako je sok pregust.
Sastojci: breskve, kruške, đumbir, limun
Priprema: Operite breskve i kruške te uklonite koštice. Ogulite đumbir. Narežite voće na manje komade. Stavite breskve, kruške, đumbir i sok od limuna u blender. Miksajte dok ne postane glatko. Dodajte led za dodatnu svježinu.
Pročitajte: Šparoge na 4 kreativna načina: pljukanci, quiche, juha i rižoto
Foto: Pexels, pilipphoto iStock/Getty Images Plus via Getty Images