U Zagrebu se održavaju radionice art terapije za lakše svladavanje svakodnevnih briga i stresa
Brojna su istraživanja pokazala da bavljenje umjetnošću, u njezinim raznim oblicima, može biti vrlo pozitivno za mentalno zdravlje. Tu se pojavila ...
Razgovarala: Brankica Treskavica
Vjekoslav Kramer, poznati TV-kuhar iz Sarajeva, sudjelovat će na regionalnoj konferenciji “Pro Femina 2014.”, koju časopis “Lepota i zdravlje” organizira dana 3. travnja u hotelu Hyatt Regency Belgrade. Popularni voditelj i autor emisije “Lonci i poklopci” bit će moderator panela „Food is the new fashion”, a otkrio nam je zašto u kuhinji, ipak, više vjeruje ženama.
– U doba krize zanimanje za kuhanje i gastroemisije postalo je izuzetno veliko, na televizijama imamo pravu ekspanziju kuharskih show programa, a zahvaljujući svemu tome djeca se sve više zanimaju za kuharske škole. Mislim da bi bilo izvrsno kad bi se toliko pažnje poklanjalo mnogim drugim zanimanjima, od zanatskih do umjetničkih. Kao ilustraciju, navest ću jako dobru i izuzetno gledanu emisiju o vrtlarstvu, koja se prikazuje na RTL-u. Jasno je da ne možemo svi imati svoj vrt, ali zato svatko od nas na terasi može imati dvije-tri teglice. Što se TV-kuhara tiče, ne znam zašto, ali radije gledam one koje vode žene, a najdraža mi je Nigella Lawson. Kad se sve zbroji, ispadne da su muškarci bolji kuhari, ali ja ipak „kontam“ da žene to bolje rade. Dok ih promatram kako kuhaju, pa i kad to rade pred kamerama, zamišljam da su odgojile jedno ili dvoje djece, spremale im hranu, pa im nekako više vjerujem. Mi, muški kuhari, smo „šminka“ – kuhamo u restoranima, na televiziji, ali privatno rijetko. Međutim, meni najviše odgovara kad kuham s prijateljima i za prijatelje. Juče smo moja Dada (Davorka Pekišić) i ja spremali izraelska jela, a na večeri nas je bilo petnaest. S Dadom sam, za Novu godinu, bio u Tel Avivu, pa smo odande „donijeli“ nekoliko novih jela. Nas dvoje bili smo zajedno i u Portugalu, Norveškoj, na Islandu, a spremamo se ponovno u Portugal i zatim u Španjolsku. Uvijek na putu obiđemo restorane, upoznamo lokalne specijalitete, kupimo začine, pa poslije za našu ekipu organiziramo večere.
Program cijele konferencije možete pogledati OVDJE.