Konzumiranje integralnih žitarica ne samo da poboljšava vaše cjelokupno zdravlje već smanjuje i vaš struk.
Redovito konzumiranje barem jednog obroka koji sadrži integralne žitarice značajno smanjuje tjelesnu masnoću nakupljenu oko struka, sve češća uporaba – nekoliko obroka cjelovitih žitarica dnevno – dovodi i do smanjenja kilograma i do poboljšanja zdravlja! Ima li razloga da ne probate sljedeću dijetu koja traje svega 7 dana a može vam značajno poboljšati zdravlje i skinuti do 4,5 kg?
Dijeta s integralnim žitaricama obnavlja i potiče zdravu aktivnost probavnog trakta i hrani tijelo vitaminima i mineralima. Za jedan tjedan izgubit ćete 4,5 kg.
Ako ne volite neku od integralnih žitarica ili imate problem da je nađete, odaberite najomiljenije i njima zamijenite one koje ne volite ili nemate i naizmjenično ih koristitite. Između obroka možete piti mineralnu negaziranu vodu, zeleni čaj i svježe cijeđene sokove.
Ako nastavite jesti žitarice (i grožđice i marelice) možete smršavjeti 9 kg za 6 tjedana. Također ako imate akne ili vam samo povremeno izbijaju prištići, vaša koža će se očistiti i taj problem će nestati.
Dan pšenice
Pšenica cijelog zrna je bogata vitaminima B1, B2, B3, E, folnom kiselinom, kalijem, fosforom, cinkom bakrom, željezom magnezijem i dijetnim vlaknima.
Pomaže kod dijabetesa, održava normalnu tjelesnu težinu, snižava tlak i razinu kolesterola.
Pripremite dnevnu porciju: uzmite 180 gr pšenice cijelog zrna, dodajte 3 / 4 litre ključale prokuhane vode i kuhajte 20 minuta na tihoj vatri.
Doručak: žitarica + zamjena za šećer + 1 dl toplog mlijeka Ručak: 1 šalica juhe od povrća +1 stručak mladog crvenog luka + žitarica Večera: žitarica +1,25 dl jogurta + zamjena za šećer + cimet
Dan prosa
Proso je bogat lizinom, proteinima i B vitaminima. Ne sadrži gluten, alkalan je i lako probavljivo. Djeluje kao diuretik, pomaže kod loše probave, proljeva (popecite proso prije kuhanja), povraćanja (napravite juhu od prosa) i diabetesa. Odličan je za želudac, gušteraču i bubrege.
Pripremite dnevnu porciju: uzmite 180 gr oljuštenog prosa, dodajte 3 / 4 lit ključale vrele vode i kuhajte 30 minuta na laganoj vatri.
Doručak: žitarica + zamjena za šećer + 1 dl toplog mlijeka Ručak: 1 šalica juhe od povrća + žitarice Večera: žitarica + zamjena za šećer +1 rendana jabuka + sok od jednog limuna
Dan zobi
Zob je bogat vitaminom E, cinkom, selenom, bakrom, manganom i magnezijem. Zobena kaša je dobar izvor proteina. Reducira "loš" kolesterol i ima antikancerogena svojstva. Pomaže kod opstipacije, sindroma iritabilnog crijeva i hemoroida.
Pripremite dnevnu porciju: uzmite 180 gr zobenih pahuljica, dodajte 3 / 4 lit ključale vode i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri.
Doručak: žitarica + zamjena za šećer + 1 dl toplog mlijeka Ručak: 1 šalica juhe od povrća + žitarice + bijeli luk i peršin Večera: žitarica + zamjena za šećer + 90 gr mladog sira + 1 velika žlica kakaa
Dan integralne riže
Riža je bogata vitaminima B skupine, te smanjuje rizik od raka debelog crijeva, snižava razinu kolesterola i pomaže kod bolesti nastalih uslijed nedostatka manjka dijetnih vlakana (hemoroidi, dijabetes, kronični zatvor i varikozne vene).
Pripremite dnevnu porciju: uzmite 150 gr integralne riže. Dodajte kipuću vodu i ostavite na laganoj vatri 35 minuta. Oljuštite 450 gr jabuka, isjeckajte na sitne komadiće, dodajte malo vode i parite ih 10 minuta. Pomiješajte rižu, jabuke i sok od limuna, cimet i zamjenu za šećer.
Podijelite na 3 porcije i jedite po jednu porciju za doručak, ručak i večeru.
Dan ječma
Zrna ječma su bogata proteinima, kalijem i kalcijem. Ječam jača gušteraču, regulira rad trbuha i jača crijeva. Također, jača krv, koristan je za žuč i živce.
Pripremite dnevnu porciju: uzmite 180 gr oljuštenog ječma, dodajte 3 / 4 litre kipuće vode i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri.
Doručak: žitarice + zamjena za šećer + 1 dl toplog mlijeka Ručak: 1 šalica juhe od povrća + žitarice +1 stručak mladog crvenog luka + 1 paprika Večera: žitarica + zamjena za šećer + 1 / 2 čaše soka od naranče + 2 žlice jogurta
Dan heljde
Pripremite dnevnu porciju: uzmite 180 gr oljuštene heljde, dodajte 3 / 4 lit ključale vode i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri.
Pripremite dnevnu porciju: uzmite 60 gr zrna pšenice, 60 gr oljuštene heljde i 60 gr pahuljica. Dodajte 3 / 4 litre kipuće vode i ostavite 20 minuta na laganoj vatri.
Doručak: žitarica + zamjena za šećer + 1 dl toplog mlijeka Ručak: 1 šalica juhe od povrća + žitarice + bijeli luk + 3 žlice umaka od rajčice (zagrijte sve zajedno) Večera: žitarica + zamjena za šećer + sok od jednog limuna + cimet +1 ribana jabuka